play

Kolumni: Olympialaiset paisuivat yli, mutta ihmeelliset urheiluhetket koukuttavat

Jarmo Sieviläinen

Isojen urheilukisojen alla on tapana moittia täysin oikeutetusti, onko järkeä järjestää kisoja tässä nimenomaisessa paikassa, rakentaa tyhjilleen jääviä stadioneita ja nyt vielä kilpailla korona-aikana viruksen leviämisestä ja vastustuksesta huolimatta sekä ilman yleisöä. Tuntuuhan se typerältä, etenkin jos urheilu ei kiinnosta yhtään.

On paikallaan kysyä, miksi kesäolympialaisten pitää olla näin valtavan lajikirjon omaava ja kallis miljardiluokan tapahtuma.

Silti, kun epävarmuuden jälkeen Tokion olympialaiset on pystytty pitämään, on tapahtunut sama kuin aiemmin. Kun itse urheilu pääsee käyntiin, niin se imee kaikesta huolimatta mukaansa. Urheilun hienous on elämyksissä - inhimillisessä draamassa, tarinoissa, tunteissa, jännityksessä ja yllätyksellisyydessä, jota kukaan ei voi käsikirjoittaa etukäteen.

Kesäolympialaiset vyöryttävät joka neljäs vuosi tv-katsojille uusia lajeja, persoonia ja tähtiä, joille kisat ovat uran suurin huipennus ja niiden peruminen olisi ollut näille yksilöille valtava takaisku. Tämä olympialaisten merkittävyys luo kiinnostavuutta, mutta myös valtavia paineita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

USA:n voimistelija Simone Biles on kenties Tokion olympiakisojen suurin tähti, mutta ei ole kyennyt tekemään suorituksiaan. Pelkotilat voivat vallata mielen, vaikka olisit maailman ylivoimaisesti paras.

Skeet-ampuja Eetu Kallioinen oli yllättäen kiinni olympiamitalissa, kunnes viimeiset kudit painuivat ohi kovassa paikassa.

Uimari Matti Mattsson pystyi selättämään edellisvuosien terveysmurheet ja henkiset paineet ja porskutti jännitysnäytelmässä historialliseen olympiamitaliin.

Urheilijat eivät ole koneita. He ovat ihmisiä. Ja tämä inhimillisyys tekee urheilusta niin mielenkiintoista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viikonloppuna käynnistyi olympialaisten seuratuimpiin lajeihin kuuluva yleisurheilu. Koronavuosina Suomen yleisurheilu on lähtenyt mukavaan lentoon monipuolisesti eri lajeissa, eivätkä menestysodotukset kohdistu enää pelkästään miesten keihääseen. Hyvät ikäluokat ovat aikuistuneet ja nuorten arvokisojen perusteella Suomen yleisurheilun tulevaisuuskin näyttää mukavalta. Korona-aikana taisi käydä niin, että Suomessa urheilijat pääsivät harjoittelemaan entistä paremmin omassa kuplassaan ilman häiriötekijöitä ja sairasteluja tai harjoitushallien muita tapahtumia.

Pohjois-Karjalan urheiluvuoden kohokohtiin kuuluu Joensuun Katajan Lassi Etelätalon keihäskilpailu Tokiossa. Suomella ei mitaliodotuksia ole, mutta Etelätalo lienee Suomen tervein ja tasaisin keihäsmies, jolta löytyy näyttöjä ja kokemusta EM- ja MM-kisojen nelostilojen myötä. Pistesijoille onkin mahdollisuudet.

Entä jos Etelätalo päätyy neljänneksi?

Siinä olisi taas tarina, joka osoittaisi urheilun kiehtovan ihmeellisyyden.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mutta todennäköisempää on, että urheilu yllättää ja kisat tarjoavat jotain sellaista, mitä ei voinut edes kuvitella.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi