play

Kolumni: On tosi kyseessä, jos Pohjois-Karjalasta haetaan lisäapua

Sirpa Suomalainen

Pohjois-Karjalassa vain Rääkkylä haki tänä vuonna harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta, haki ja sai 380 000 euroa. Parempi sekin kuin ei mitään. Lisäapua heltisi, kun kunta on nipin napin plussalla mutta kuntakonserni 2,4 miljoonaa miinuksella. Valopiuhan velkojen hoito näkyy kuntakonsernin tuloksessa.

Muilla kunnilla menee niin loistavasti, ettei hakemusta tehty. Tai sitten ajatellaan, että vähemmälläkin pärjätään ja ettei sieltä kuitenkaan mitään tule.

Koko maassa harkinnanvaraista apua myönnettiin 30 miljoonaa euroa 30 kunnalle.

Rahaa ei näköjään ole myönnetty pelkän köyhyyden perusteella. Joillakin kunnilla on ollut muita paremmat perustelut tai suhteet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimerkiksi 46 500 asukkaan Hyvinkää sai 2,2 miljoonaa euroa. Ylijäämiä Hyvinkään taseessa on 2,2 miljoonaa ja konsernin 37,1 miljoonaa euroa.

Hyvinkäätä hieman pienempi Kirkkonummi porskuttelee samantapaisissa lukemissa: tuloveroprosentti 19,75, kaupungilla ylijäämiä 9,7 miljoonaa euroa ja konsernilla 5,2 miljoonaa euroa. Myös Kirkkonummi sai harkinnanvaraista avustusta 2,2 miljoonaa euroa.

Mäntsälä on saanut kerrytettyä 70,7 miljoonan ylijäämät ja sai silti 1,5 miljoonaa valtiolta lisää.

Parainen hankki 6,8 miljoonaa ylijäämillä valtiolta miljoona euroa lisää; Parkanolla vastaavat lukemat 12 miljoonaa ja 750 000 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Harkinnanvaraista valtionosuutta hakeneista kurjin talous on keskisuomalaisessa Kyyjärven kunnassa, jossa alijäämä asukasta kohden on 3 609 euroa. Kuntakonsernikin on 3 885 euroa miinuksella.

Koska kyseessä on pieni, vajaan 1 300 asukkaan kunta, alijäämät summina eivät ole valtavia: kunnan alijäämä 4,6 miljoonaa ja konsernin 5 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Kyyjärvi sai tätä harkinnanvaraista apua vain 180 000 euroa eikä tänä vuonna yhtään.

Kunta oli mukana neljän kunnan kuntaliitossuunnitelmissa mutta vetäytyi siitä, koska tuulivoimapuiston mukana tulevat kiinteistöverot pelastaisivat kunnan itsenäisyyden. Kostaako valtio kuntaliitoksen kariutumisen?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtioneuvoston linja näyttää olleen se, että pienille alijäämää tekeville kunnille, kuten Multialle, Toivakalle ja Reisjärvi annetaan kerran muutaman sadantuhannen euron avustus, ja sen jälkeen pärjätkööt omillaan. Nämä kunnat saivat avustusta viime vuonna mutta nyt eivät senttiäkään.

Vimpeli, joka viisi vuotta sitten oli Rääkkylän kanssa yhtä aikaa kuntaliitosselvityksessä, kitkuttelee edelleen alijäämiensä kanssa . Viime vuonna se sai harkinnanvaraista avustusta 390 000 euroa, ja yllättäen tänäkin vuonna tuli runsas puoli miljoonaa.

Kuntakonsernissa viisi miljoonaa euroa miinukselle päätynyt Konnevesi ja pari miljoonaa alijäämäinen Pertunmaa ovat Vimpelin tavoin onnistuneet saamaan ylimääräistä avustusta kahtena vuonna peräkkäin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi