play

Kolumni: Opettaja saattoi napauttaa luunapin otsaan tai karttakepillä

Jouko Kempas

Kansakoulu alkoi syksyllä 1965 ja oppikoulun jälkeen lukio loppui 1977. Siitä on niin kauan, ettei millään muista kaikkea, eikä mielellään muistelekaan. Tämä kaikki sillä varauksella, että muisti pätkii.

Neljän vuoden jälkeen pitäjän nohevimmat pantiin pyrkimään oppikouluun. Toisille sanottiin, että turha yrittää, ei kannata. Oppikouluun päästiin, kansalaiskouluun jouduttiin. Kansalaiskoulussa haluttiin kasvattaa kunnon kansalaisia, tolkun työntekijöitä. Osasta tulikin.

Koulua käytiin aluksi kuutena päivänä viikossa. Ainoana vapaapäivänä ei räplätty kännykkää tai pelattu pleikkaa. Sunnuntaisin käytiin pyhäkoulussa ja kiipeiltiin pihapuissa.

Koulunkäynti muuttui viisipäiväiseksi vuonna 1971. Kun nuoriso sai lisää vapaa-aikaa, se alkoi mennä turmiolle. Oppikoulu muuttui peruskouluksi. Siitä alkoi nuorison tasapäistäminen.

Jo kansakoulussa tapahtui "opettamista", josta nykyisin seuraisi kuulustelupöytäkirjoja. Vasenkätisiä pakotettiin opettelemaan kirjoittamista oikealla kädellä. Opettaja saattoi napauttaa luunapin otsaan tai karttakepillä kynsille, jos katsoi, että siihen oli aihetta. Oppilasta sai seisottaa häpeämässä nurkassa. Oppilasta nöyryytettiin pakottamalla laulamaan ääneen muiden edessä.

Hymypoikapatsas otettiin pois, jos oli tehnyt jotakin, ettei enää ollutkaan se luokan hymypoika. Arestissa piti istua hipihiljaa kädet ristissä pulpetilla ja tuijottaa ristiä, jonka opettaja oli piirtänyt liidulla luokan taululle.

Vasta oppikoulussa tuollaisia opettajia kiitettiin survomalla raaka peruna opettajan auton pakoputkeen. Sokeria ei sentään laitettu bensatankkiin.

Kyllä kouluvuosista on hyviäkin muistoja, mutta kun ei meinaa tulla mieleen.

Silloin ei kyseenalaistettu, että käsityötunnilla tytöt neulovat ja pojat tekevät puutöitä. Kotitaloutta opetettiin aluksi vain tytöille. Silti kummasti sitä on hengissä kitkuteltu. Kouluun hiihdettiin kesät talvet. Liikuntatunnilla tytöt voimistelivat sirosti tyttöjen kesken. Pojat rymistelivät joukkuepeleissään. Koulusta ei myöhästytty eikä pinnattu. Kun opettaja tuli luokkaan, noustiin seisomaan ja huudettiin huomenet.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi