play

Kolumni: Osku-koiralla on paikkansa päivän uutisannissa

Jentta Ilanmaa

Iltapäivälehdessä oli taannoin lukijakysely asioista, jotka ilahduttavat ihmisiä heidän arjessaan. Esiin nousi tuttuja juttuja: ystävät, lapset, luonto ja lemmikit.

Samaan aikaan lähes kaikissa suomalaisissa medioissa uutisoitiin useamman jutun voimalla tasavallan uudesta ykköskoirasta Oskusta. Juttujen tykkäykset laskettiin tuhansissa ja kommentit sadoissa.

Valtaosa kommenteista oli luonnollisesti ihastuneen myönteisiä, mutta olipa mukana niitäkin, joissa ihmeteltiin ja arvosteltiin sekä koiranpennun nostamista uutiseksi että ihmisiä, joita moinen uutinen kiinnostaa.

Maailmassa kun riittää oikeaa ja vakavasti otettavaa uutisointiakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niin riittää. Afganistan, budjettiriihi, työmarkkinasyksyn lähestyminen, ilmastokriisi, pandemia, onnettomuusuutiset...

Kaikki asioita, joista median pitää uutisoida ja joista ihmisten tulee saada ajantasaista, tasapuolista ja luotettavaa tietoa.

Yhteistä esimerkkinä mainituille aiheille ja monille muille uutisille on se, että niihin liittyy pelkoa, huolta ja hätää tai ainakin ne ovat aiheiltaan monisyisiä ja vaativat lukijaltaan paneutumista asiaan.

Afganistan, ilmastokriisi ja pandemia ovat esimerkiksi valtavan kokoluokan uutisia; ne ovat osa pitkää jatkumoa, niiden nykytilanne on akuutti ja tulevaisuus epävarma. Ne ovat myös asioita ja uutisia, joilla on vaikutusta meidän suomalaisten elämään muodossa tai toisessa, ja niistä lukeminen voi ainakin ajoittain tuntua ahdistavalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

En ole hömppäuutisten ystävä. Iso osa niistä koskee ihmisiä, jotka ilmeisesti ovat monille tuttuja, minulle eivät. Lienen tipahtanut myös kohtuullisen tukevasti ilmeisen viihdyttävien tubettajien ja TikTokkaajien kyydistä.

Jossain määrin nolona tunnustan, että sosiaalisen median kissavideot ja typerät meemit sen sijaan naurattavat kerta toisensa jälkeen. Talvella Zoom-sovelluksessa kissana oikeusistuntoon ilmestyneelle asianajajalle ulvoin varmasti viikon.

Kissa-asianajajalle nauraminen ei kuitenkaan sulkenut pois niin sanotun oikean uutisvirran seuraamista; ihan samalla lailla pysyin kärryillä maailman tärkeistä tapahtumista, joskin huomattavasti normaalia paremmalla mielellä.

Media on hajanainen ja sen tarjonta sitäkin hajanaisempaa. Tarpeellista, tarpeetonta ja puhdasta roskaa tunkee kellon ympäri joka tuutista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suloinen koiranpentu tai kissavideot eivät käy yhteiskunnallisesti tärkeistä uutisaiheista mutta oma arvonsa on hyvällä mielellä ja sen tuottavalla tarjonnallakin.

Sitä paitsi esimerkiksi Osku-jutuissa oli uutista vaikka minkä verran.

Nyt tiedän, että Suomessa on sellainenkin harvinainen rotu kuin tenterfieldinterrieri, ja kiitos Ilta-Sanomien ansiokkaan taustaraportin, olen myös perehtynyt Australiassa sijaitsevaan samannimiseen kaupunkiin, siihen liittyvään skottikartanoon ja niiden merkitykseen maan historiassa. Kukapa tietää, vaikka näilläkin tiedoilla on joskus vielä tarvetta.

Ainakin niistä kertovista jutuista tuli hyvä mieli.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi