play

Kolumni: Persujen luottamuspaikkasekoilu sai Osmo Kokon mitan täyttymään - Kiteellä hiertää entinen voimakaksikko

Jyrki Utriainen

Ei ole uusien valtuustojen kausi päässyt edes käyntiin, kun kuntapolitiikan kentillä kuohuu Pohjois-Karjalassa.

Viikolla kuultiin, että Kiteellä ei ole päästy sopuun luottamuspaikkojen jaosta. Syynä on se, että Liike nyt ja perussuomalaiset haluavat tietää toisten puolueiden keskeisille paikoille esittämien henkilöiden nimet (Karjalainen, 4.8.).

Tällainen vaatimus on vastoin kaikkia pelisääntöjä ja ennenkuulumatonta.

Kiteen otattelut juontavat juurensa aiemman kaupunginjohtajan Eeva-Liisa Auvisen epäasialliseen käytökseen sekä häntä tukeneeseen, kaupunginhallituksen puheenjohtajaan Esa Lahtelaan (sd.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eläkkeelle jäänyt Auvinen tuli valituksi Kiteen valtuustoon keskustan listoilta, ja Lahtela jatkaa niin ikään kuntapolitiikassa.

Liike nytin ja persujen kysymys kuuluneekin: mille paikoille näitä kahta ollaan esittämässä?

Joensuussa pitkän linjan kuntapoliitikko ja ex-kansanedustaja Osmo Kokko ilmoitti yllättäen pyytävänsä eroa valtuuston jäsenyydestä ja kertoi jättävänsä politiikan kokonaan (Karjalainen, 6.8.).

Näin siis vajaa kaksi kuukautta kuntavaalien jälkeen, ja ennen kuin uusi valtuusto on kertaakaan kokoontunut. Ennenkuulumatonta tämäkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

SMP-taustaisella Osmo Kokolla oli sulateltavaa halla-aholaisten noustua puolueessa valtaan kesällä 2017. Kokko päätti jäädä.

Tämän viikon maanantaina hänen mittansa täyttyi. Joensuun perussuomalaiset teki tuolloin päätökset henkilöistä luottamuspaikoille.

Kuntavaaleissa kolmanneksi eniten persulistalta ääniä saanut Kokko jäi valinnoissa täysin varjoon. Sen sijaan puolueelta on esittää kaupunginhallitukseen, Jussi Wihosen varalle, joensuulaista Sampsa Jääskeläistä, joka on kalpea varjo poliittisena toimijana Kokkoon verrattuna.

Osmo Kokko sai kesäkuun vaaleissa 345 henkilökohtaista ääntä. Perussuomalaisten seitsemänneksi varavaltuutetuksi vaaleissa jäänyt Sampsa Jääskeläisen äänimäärä oli 59.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jääskeläinen toimi muun muassa Jussi Wihosen eduskuntavaalivastaavana ja hetken kansanedustajaksi valitun Wihosen avustajana. Wihonen näyttää olleenkin paljosta velkaa, kun Jääskeläistä esitetään hänen varalleen kaupunginhallitukseen.

Voiko pikkusieluisempaa puuhastelua olla?

Ulkopuoliset tuntevat Jääskeläisen lähinnä someöykkärinä, jolla on harvoin mitään asiaa - jos silloinkaan.

Sopii tosiaankin kysyä, millä paukuilla Jääskeläinen tälle tontille nousee ohi Kokon. Ja millä kompetenssilla, millä luottamuksella? Millä poliittisilla näytöillä?

Sopii kysyä myös, mikä on persujen uskottavuus tällaisilla menettelytavoilla.

Valintojen takana on persujen Joensuun-eliitti, Wihonen ja Asseri Kinnunen, joka keräsi vaaleissa eniten henkilökohtaisia persuääniä. Kinnunen on valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Wihonen varapuheenjohtaja.

Kinnusta esitetään Joensuun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajaksi. Joensuun, joka on pitkään taistellut eroon uusnatsien 90-luvulla aiheuttamista mainehaitoista.

Kinnunen on perussuomalaisten lakkautetun nuorisojärjestön viimeiseksi jäänyt puheenjohtaja, ja hän edustaa radikaalia nationalismia. Suomalaisuus tulee sukujuurien ja syntyperän mukaan, hän totesi Helsingin Sanomien haastattelussa (12.1.2019).

Lakkautettu nuorisojärjestö oli jatkuvasti esillä fasististen puheiden takia.

SMP-taustaisen Osmo Kokon poliittinen ura näyttää tulevan päätökseensä.

Kokon eronpyyntö on tulevana maanantaina kaupunginhallituksen käsiteltävänä, ja lopullisesti erosta päättää uusi valtuusto maanantaina 16. elokuuta.

Se ei ole läpihuutojuttu, kuten ei kansanedustajankaan eronpyyntö. Erolle pitää olla painavat syyt.

Riittääkö Kokon perustelut, jää nähtäväksi.

Kuntapolitiikkako oli tylsää?

Lausetta korjattu 6.8.2021 klo 17.23: "Kuntavaaleissa kolmanneksi eniten persulistalta ääniä saanut Kokko jäi valinnoissa täysin varjoon."

Lausetta korjattu 6.8.2021 klo 18.46: etnonationalisti muutettu radikaaliksi nationalistiksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi