Kolumni: Rämpsäytetään päälle pihan räväkimmät ja överimmät jouluvalot
Sähkön säästäminen on kuin kryptovaluuttaan sijoittamista. Näkymätöntä uhkapeliä. Suomalaisia painostetaan säästämään, kun pitäisi kuluttaa. Talouskasvu syntyy kuluttamisesta. Kulutusjuhlaa ei ole, jos ei kuluteta.
Kilpavarustelu jouluvaloilla näyttää olevan ohi. Ihmiset varovat ja arkailevat. Vielä viime vuonna valoja piti olla enemmän kuin naapurilla. Jos naapuri hankkii lisää, on meillekin hankittava. Valoporo pihalle, valopukki parvekkeelle ja valotonttuja sinne tänne.
Nyt väitetään, että jouluvalot on turhaa vouhotusta. Kyllä ei ole. Rahaa palaa ja sähköä kuluu ihan liikaa, sanotaan.
Mediaa ei uskota tässäkään. Kukin media vuorollaan toistaa, että pihavalojen polttaminen on edullista. Melkein kuin laittaisi rahaa pankkiin. Muutama euro kuukaudessa ei vie ketään perikatoon.
Rahan ja säästämisen lisäksi valojen vähyyteen vaikuttaa kolmaskin seikka. Mitähän ne naapurit sanovat tai ajattelevat, jos meille pannaan valot mutta heillä ei ole. Pihaparlamentin paine on armoton.
Paluu vanhaan ei ole ympäristöystävällisistä. Mieluummin led-valoja kuin hehkulamppuja, tai että polttaisi pirtin nurkassa savuavia ja nokeavia päreitä.
Kaupat tyrkyttävät kuluttajille entistä suurempia valosarjoja. Ja edullisesti tietenkin. Aina kannattaa ostaa, jos halvalla saa.
Niin että otetaan oma tahto omaan käyttöön. Valoa kansalle, joka pimeydessä olla öllöttää. Rämpsäytetään päälle pihapiirin räväkimmät ja överimmät jouluvalot. Poltetaan niitä sitten yötä päivää ainakin loppiaiseen, ellei pääsiäiseen asti. Viimeistään vapuksi valot joutaa riisua pois.
Kyse on myös perinteen vaalimisesta. Nyt vietetään jouluvalojen juhlavuotta.
Jouluvalojen hullunmylly lähti liikkeelle, kun Edward Johnson esitteli kehittämänsä maailman ensimmäisen sähköisen joulukuusenkynttilän vuonna 1882. Hehkulamppu oli keksitty pari vuotta aikaisemmin. Johnsonin mallissa sähkömoottori pärpätti eloa kuusen 80 sähkölamppuun. Aluksi se oli luksustuote, johon oli varaa vain rikkailla.
Suomessa sähkökynttilät tulivat myyntiin 1950-luvulla. Varsinainen jouluvalohöpsötys alkoi vasta 1980-luvulla, kun tekniikka kehittyi ja muuttui.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi