play

Kolumni: Rehnistä ei voi tulla presidenttiä, jollei hänestä löydy rosoa

Pasi Koivumaa

Säännönmukaisiin presidentinvaaleihin Suomessa on aikaa nyt kaksi vuotta ja neljä kuukautta. Voiko huippusuositun tasavallan presidentin Sauli Niinistön seuraajaksi tulla näissä vaaleissa valituksi henkilö, jota tällä hetkellä äänestäjistä 16 prosenttia pitää yhtenä mahdollisena hyvänä valintana?

Helsingin Sanomat uutisoi (8.9.) presidenttigallupistaan, jonka mukaan Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) olisi sopivin presidentiksi. Vastauksessa sai nimetä niin monta mielestään presidentiksi hyvää nimeä kuin halusi. Kantansa kertoneista 16 prosenttia nimesi Rehnin.

Seuraavaksi useimmin nimettiin pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), kummatkin 11 prosenttia. Viisi prosenttia mainitsi perussuomalaisen entisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ja yhtä moni entisen pääministerin Esko Ahon (kesk.), neljä prosenttia EU-komissaari Jutta Urpilaisen (sd.).

Nämä suosioluvut ovat niin onnettomia, että haukotuttaa. Ei niitä katselemalla harmaantuva syksy muuksi muutu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siis ihan oikeasti! Ettäkö tässä pitäisi nyt innostua leipomaan presidentiksi Rehn tuollaisella mainintojen joukkoon pääsemisen prosenttilukemalla 16, kun vieläpä 48 prosenttia ei osannut tai halunnut nimetä yhtään ketään mielestään hyvää ehdokasta seuraavaksi presidentiksi?

Kun lukemat ovat näin masentavia ja kun Rehn on oikeastaan ainoana kyselyssä mainintoja saaneista - Paavo Väyrysen (kesk.) lisäksi tietty - vahvistanut presidenttiehdokkuuden häntä kiinnostavan, alkaa olla aika kysyä, onko Rehnissä riittävästi rosoa ja särmää, jotta äänestäjien enemmistö hänet presidentiksi valitsisi.

Rehn ei innosta äänestäjiä presidenttimielessä, ei ainakaan vielä. Samaa voi sanoa Jan Vapaavuoresta (kok.) ja Laura Huhtasaaresta (ps.), ja heissä sentään on rosoa, jopa inhoamisen kohteiksi asti.

Vapaavuoren mainitsi HS:n kyselyssä kolme prosenttia, Huhtasaari taas vajosi alle prosenttiin ja tulosyhteenvedossa kategoriaan "joku muu". Nämäkin omissa puolueissaan aiemmin hieman tuikkineet tähdet näyttävät tyystin sammuneen, kun presidenttipelistä on kyse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos raaputtamallakaan ei ala Rehnistä löytyä rosoa, hänestä ei tule seuraavaa presidenttiä. Äänestäjiä kiehtoo presidentiksi nousevassa se, että hänessä on myös jotakin ristiriitaista tai jopa traagista, koska se on inhimillistä ja kiinnostavaa. Tarja Halonen ja Sauli Niinistö tämän kriteerin hyvin täyttivät ja kiehtoivat persoonillaan kansan enemmistöä, samalla kun herättivät etenkin ensimmäisissä presidentinvaaleissaan myös melkoisesti vastustusta.

Liian harmaa ja virkamiesmäinen poliitikko ei presidenttikisassa pärjää. Rehnin julkikuva on toistaiseksi liiaksi tätä, ja aivan liian harva tuntee esimerkiksi hänen erinomaisen sarkastisen huumorinsa.

Rehnistä voi toki vielä tulla ilmiö, mutta näiden lukujen perusteella presidentiksi siivittävä ilmiö odottaa vielä ruumiillistumaansa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi