play

Kolumni: Rokin kuuluu soida, vaan missä ja milloin?

Heikki Rasanen

Ilosaarirock on ohitse. Kesän paras viikonloppu aiheutti iloa kaikkiaan 71 000 kävijälle. Taloudelliset vaikeudet koronan takia pestiin pois tavalla, jota järjestävälle taholle soikin. Samalla, kun Ilosaarirock onnistuu tällä tasolla, se tarkoittaa rahaa ympäri maakunnan.

Kokonaisuudessaan Ilosaarirock ei ole vain Joensuun festivaali, vaan sen vaikutusalueen takia koko maakunnan festivaali.

Maakuntiin sen sijaan ei kuulu se, mikä kuuluu Joensuuhun. Jostain historian siipien havinasta mieleeni ponnahti itse tokaisemani kommenttini ”musiikkia ei pidä joutua kuuntelemaan, vaan musiikin pitää kuulua”, joka puraisi omaan pakaraan maanantain vastaisena yönä.

Nightwishin startattua rockjunansa Laulurinteellä kuuntelin sitä omassa makuuhuoneessani, noin viiden kilometrin päässä, oikeastaan vaivatta. Ainoastaan valoshow uupui. Bändi lauluja myöten tuli yllättävällä selkeydellä perille.

Sosiaalisessa mediassa oli huomattavissa, että yöhön asti jatkuva festivaali ei välttämättä vuonna 2022 ole kaupunkiympäristössä suosituin ratkaisu. Kun 11-viikkoisen vauvan isä pohtii, että loman päätöstä vasten on lievästi hankalaa nukkua makuuhuoneen desibelilukemien viuhtoessa yli 60:n lähellä Ilosaarirock-aluetta asuessaan, on jossain jotain vikaa.

Kuinka tämän sitten korjaisit? Aikaistamalla festivaalia saadaan aikaan vain osittainen helpotus niille, jotka suuntaavat aamutyöhönsä ennen kuutta, jolloin rock-kansa vielä grillillä jonottaa ruokaansa. Toisaalta rock-kansa on festivaalinsa ansainnut! Luku 71 000 tarkoittaa sitä, että miltei koko Joensuu olisi festivaalilla, jos pelkästään joensuulaiset paikan päälle päästettäisiin.

Laulurinteeltä keskustan suuntaan katsoessa näkyy kaksi rakennusta. Toinen niistä on Mehtimäen jäähalli, toinen Joensuun areena. Entä jos festivaalin starttaamista siirtäisi aiemmaksi, jolloin voisi kenties järjestää isot jatkoklubit, kunhan yksityiskohdat on hiottu kasaan?

Lonkalta sitä ei tehdä, mutta tämän kortin katsominen ei ainakaan ajatuksen tasolla ole laisinkaan poissuljettu mahdollisuus. Siitä koituisi ainakin kolme hyvää: Pauke loppuu aiemmin. Ihmiset saavat nukkua. Ja ennen kaikkea rock saa yhä soida!

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi