play

Kolumni: Sadonkorjuu yhtä juhlaa perunamaalla

Jouko Kempas

Vaimo sai miehen järkiinsä jo keväällä. Meille ei tarvita puutarhatöihin työperäistä maahanmuuttoa ja ulkomaista työvoimaa. Tuskin olisimme saaneetkaan. Omilla oli toimeen tultava ja itse tehtävä kaikki pienviljelystyöt.

Viime keväänä haaveilin hevosesta avuksi maataloustöihin. Lopulta se kaatui, kun ei ollut hevoselle talvisijoituspaikkaa. Kesähevosen ottamista ei suositella ainakaan kaupunkimaisiin oloihin kaavoitetulle asuinalueelle.

Koko talven tutkin maatalouskoneiden esittelyvihkosia. Perunannostokone pitää saada ehdottomasti. Kyllä joka taloudessa kuuluu olla oma perunannostokone. Niitä ruvettiin tekemään Suomessa jo 1920-luvulla. Silloin koneita tehtiin kestämään, ei kulumaan ja menemään rikki, jotta kauppa käy ja kassakone laulaa.

Vieläköhän jostain saisi alkuperäisen perunannostokoneen? Sellaisen hevos- tai traktorivetoisen. Aika pian kävi selväksi, että meille ei hankita vieläkään hevosta eikä traktoria. Netti tursuaa tarjouksia koneista. No, entä panssarivaunun kokoinen nostokone, joka pörisee ja hoitaa monen miehen hommat melkein itsekseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lopulta hankittiin ihmisenkokoinen perunannostokone. Kuokka se on pienikin kuokka.

Perunakellaria ei saa rakentaa jokamiehenoikeudella.

Kaikki kesäyöt uneksin, että mitähän sitä sitten tehdään, kun koittaa suuri sadonkorjuun hetki.

Naapurikateutta tulee, mutta minkä sille voi. Luultavasti olen pihapiirissä ainoa, jolla on ranskanperunatarpeet omasta takaa, ja vielä luomuna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiltisti jos ovat, niin saattavat saada maistiaiset. Tai vien tuliaisiksi perunan, ehkä kaksikin.

Perunamuusia tehdään niin paljon, ettei millään saa kerralla syötyä kaikkia. Lopusta paistetaan rieskoja, kakkaroita ja mitä lie rönttösiä. Ne pannaan myyntiin nettihuutokauppaan nimimerkillä Special price for you.

Sadonkorjuujuhlat pidetään ilman muuta. Tekisikö juhlajuomaksi jysäkkää perunavotkaa vai -pontikkaa? Kuplivaa kuohujuomaa perunasta ei taida saada.

Perunapontikkaa on sen sijaan tehty iät ja ajat. Pontikankeitto oli ennen kansalaistaito, jolla otettiin miehestä mittaa. Suomessa on tehty pontikkaa viljasta, marjoista ja jopa jäkälistä. Eikä vain Suomessa, sillä Irlannissa perunamäskistä tislataan viskiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos perunaa tulee todella paljon, pitää rakentaa perunakellari. Nykykeittiöissä kun on niin niukasti kylmänviileää säilytystilaa. Kysyn, kun en tiedä, että saako kaupasta ostaa perunakellarin rakennussarjana? Tai onko kansalaisopistossa kurssia: Näin rakennan kätevästi jokamiehen perunakellarin.

Luultavasti perunakellaria ei saa rakentaa jokamiehenoikeudella. Muutenhan kaikki sellaisen tekisivät. Vaikka ei omista maata, saako perunakellarin kaivaa, jos on hyvät perustelut. Jokainen kunnon kansalainen huolehtii kansallisesta ruuan omavaraisuudesta kasvattamalla itse perunaa.

Keväällä multiin piilotettiin kymmenkunta perunaa. Sadonkorjuun saldo oli 102 pikkupottua. Hyvä sijoitus ja kymmenkertainen tuotto. Kyllä maahan kannattaa sijoittaa, se on viisautta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi