play

Kolumni: Sahojen historia olisi ansainnut aidon monumenttinsa

Liisa Yli-Ketola

Veikkaan, että tästä tulee muistokirjoitus. Koska kukaan ei valittanut, kaupungin virkamiehet saavat päätöksellään vapaasti purattaa Penttilän sahan vanhat, ruosteisen rouheat raamit.

Tarina on tuttu monesta puretusta rakennuksesta: ensin ne jätetään vuosiksi happanemaan, jolloin niistä tulee ihmisten silmissä rumia ja lopulta niitä aletaan kutsua ”vaarallisiksi”. Nyt saman kohtalon kokevat historialliset raamisahan rautaosat.

Olen pettynyt, koska alueella kulkiessani olen jo vuosia odottanut, miltä neljä mahtavaa historian monumenttia näyttää uudistetussa miljöössään ja esille laitettuina – vaikkapa lasikuvun alla tai muuten aidattuina ja kyltitettyinä ihmisten käyskentelypuistossa.

Yhtäkkiä niistä tulikin vaarallisia ja liian huonokuntoisia säilytettäviksi.

Paikallinen museokin puolsi särkemistä. Mikä muuten on sellainen museo, joka ei puolusta oman kaupunkinsa synty- ja kasvuhistoriaan olennaisesti kuuluneen teollisuuslaitoksen pienen maamerkin säilyttämistä?

Ei syki siellä hengen palo eikä loista älyn valo.

Palkkatöissä valitaan usein helpoin tie. Niin käy jälleen Joensuussa, jossa kukaan ei viitsinyt loppuun saakka huolehtia ainutkertaisista historian kappaleista.

Jos olisimme eurooppalainen kulttuurikaupunki, autenttisten raamien viereen pystytettäisiin sään kestävä valokuvanäyttely sahasta ja kaikille kerrottaisiin ylpeästi Joensuun maineikkaasta puunjalostuksen historiasta. Harva meistä kaupunkilaisistakaan tietää, miten raamisaha toimi. Raamien vieressä voisi pyöriä elokuva siitä, miten lautoja 1800-luvun lopussa tehtiin.

Hienoa, että Outokummussa on säilytetty kaivos ja tehty siitä yksi Suomen teollisuushistorian kiehtovimmista matkailukohteista.

Joensuussa kuuluu vain tuhottujen mahdollisuuksien ontto kaiku: mentiin sitten taas siitä, mistä helpoimmalla ja halvimmalla päästiin. Ei viitsitty visioida eikä ymmärretty historiasta tuon taivaallista.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi