play

Kolumni: Seuraavaksi sähkötoiminen potkukelkka

Jouko Kempas

Monien mielestä sähköpotkulauta on turhin keksintö "evö". Nyt odotellaan talvimallia, sähkövoimalla liikkuvaa potkukelkkaa.

Sähköpotkulautoja suosiva nuoriso pelaa mielellään frisbeegolfia, koska siinä harvoin tulee hiki. Nykynuoriso tuskin muistaa, mistä laji sai alkunsa. Muun tekemisen puutteessa muutama yliopisto-opiskelija Yhdysvalloissa keksi 1800-luvun lopulla, että metalliset Frisbie-yhtiön piirakkavuoat sopivat hyvin heittelyyn.

Lajilla on siis pitkä ja akateeminen historia. Nyttemmin liitokiekot tehdään muovista. Nimeksi vakiintui alkuperäisten piirakkavuokien valmistajalta kuulostava frisbee. Mieluummin se kuin piirakkavuokagolf.

Netti suorastaan tursuaa tietoja epäonnistuneista keksinnöistä, joista tuleekin ihan jotakin muuta. Huonoja keksintöjä ei olekaan, mutta hullunkurisia on kyllä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimerkiksi ruuti oli alun perin kiinalaisille lääkerohtojen raaka-ainetta. Kun ruuti räjähteli lääkittävän kasvoille pari kertaa liian usein, siitä kiinnostuivat armeija, tuotekehittelijät ja aseteollisuus.

Muovailuvaha kehitettiin massaksi, jolla poistetaan tapetista tahroja. Lapsista oli hauska leikkiä massalla, ja niin jalostui muovailuvaha.

Sota-aikaan Yhdysvalloissa tuli tarve vahvalle liimanauhalle, koska aselaatikot piti eristää vesitiiviiksi. Niin syntyi ilmastointiteippi, nykyisin joka kodin jesari, jota käytetään mitä ihmeellisimpiin korjaustarpeisiin.

Polkupyörän ketjun voiteluöljyä käytettiin muinoin suojaamaan jenkkien atomipommeja ruostumiselta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maissihiutaleiden synty on samaa kuin taru alkuleivästä. Tulilla ollut massa kiehui ulos astiasta ja rupesi paistumaan. Herra Kellogg yritti kaulita taikinaa kekseiksi mutta se mureni hiutaleiksi. Sittemmin hän keksi lisätä vehnätaikinaan suolaa, sokeria ja maltaita. Loppu on historiaa.

Vahinkoja on sattunut myös lääkeyhtiöille. Piti kehitellä uusi verenpainelääke, mutta tulikin potenssia parantava sininen ihmepilleri.

Paljon ennen koronaa skotlantilainen opiskelija keksi turvallisen baarikuplan. Se on läpinäkyvä pönttö, jonka sisään kaksi ihmistä työntää päänsä silloin, kun haluavat jutella rauhassa ilman ylimääräisiä pärskeitä.

Omituisia keksintöjä on muitakin, kuten pierupeitto. Se hävittää hajun mutta ei itse kaasua. Tai tyyny, joka voimistaa telkkarin äänet, kun katsoo pötköllään. On kehitetty myös lippalakki, joka tarjoaa kaikki tv:n kotiteatterin palvelukset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Japanilaiset ovat fiksua väkeä keksimään vaikka mitä. Kravatin ja pienoissateenvarjon yhdistelmä on kätevä - aina mukana. Japanissa on kehitelty myös sateenvarjo, jonka läpinäkyvä helma yltää maahan saakka. Pysyy nilkatkin kuivana.

Patikointi on suosiossa. Retkeilijöille on päälle puettava teltta, joka kietaistaan vyötärölle. Näin telttakin on aina mukana ja nopeasti saatavilla suojaksi.

Syömättömyysnaamari on keksintö estämään ylensyöntiä heille, joilla on tahdonvoiman puutetta. Näyttää kuonokopalta ja on kuonokoppa uudella nimellä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi