play

Kolumni: Sinä päätät, ketkä päättävät!

Merja Blomberg

Kuntavaalien ennakkoäänestys on ohi, ja loppuhuipennus häämöttää. Sunnuntaina selviää, ketkä valitaan päättämään kuntien asioista. Tulevalla valtuustokaudella ratkotaan aidosti kuntien tulevaisuudesta.

Äänestäjän kannattaakin olla tarkkana ja katsoa äänestäessään reaalimaailman lasien läpi, ketkä ajavat aidosti kunnan kannalta tärkeitä asioita.

Kunnan ja yritysten välinen vuoropuhelu on erittäin tärkeää, ja tämä on sitä elinkeinopolitiikkaa. Keinoja tähän ovat muun muassa yrityksille tarjottavat palvelut, hankintapolitiikka, liikenne- ja tietoliikenneyhteydet, kaavoitus ja rakentaminen sekä koulutus.

Päätöksiä tehtäessä onkin syytä miettiä niiden vaikutusta yrityksiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

On myös tärkeää, että kunnassa on riittävät resurssit ja osaaminen, jotta lupa- ja kaavaprosessit sujuvat nopeasti. Kun kaavoitus ja lupa-asiat ovat sujuvia, ne houkuttelevat yrityksiä investoimaan. Tämä on alkanut jo näkyä, ja maakuntaamme on suunnitteilla useita teollisia investointeja. Teolliset investoinnit luovat uusia työpaikkoja, jotka toteutuessaan olisivat kunnon piristysruiske alueellemme.

Yrityksillä on paljon velvoitteita, joiden hoitamiseksi yrittäjän pitää asioida kunnan kanssa. Mitä pienempi yritys, sitä suurempi on suhteessa se taakka, joka yrittäjälle kasaantuu ilmoituksista, luvista ja muista toimenpiteistä. Jos kunnan palvelut digitalisoidaan oikein, sekä asukkaiden että yritysten byrokratia kevenee.

Etätyö moninkertaistui koronakriisin aikana. Etätöitä alettiin tehdä myös vapaa-ajan asunnoissa.

Monipaikkaisuuden kehittymisessä on yrittäjyydellä merkittävä rooli. Palveluiden kysyntä on siirtynyt mökkipaikkakunnille. Toisaalta se voi näkyä laskuna kaupunkikeskustoissa. Monipaikkaistuminen on mahdollisuus, ja kunnissa tulisikin varmistaa, että tietoliikenneyhteydet ja joukkoliikenne toimivat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuntien tulee turvata oman alueensa saavutettavuus ja infrastruktuuri niin, että yrittäjien toimintaedellytykset kunnan sisällä, alueella ja valtakunnallisesti ovat kunnossa.

Julkisissa hankinnoissa liikkuu valtakunnallisesti joka vuosi 35 miljardia euroa. Pohjoiskarjalaisten kuntien hankintapolitiikka on kuntapäättäjien käsissä.

Päättäjien kannattaa valjastaa julkiset hankinnat kehittämään yrittäjyyttä, työllisyyttä ja innovaatioita. Hankintojen kehittäminen on jatkuvaa vuoropuhelua hankkijan ja tarjoavan yrittäjän välillä. Vuoropuhelu kannattaa, jotta kunta saa enemmän hyviä tarjouksia.

Ehdokas, joka on valtuutettuna valmis tekemään töitä yritysten, yrittäjien ja työpaikkojen puolesta, on rakentamassa yrittäjäystävällistä kuntaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yrittäjämyönteisyydellä parannetaan kaikkien asukkaiden arkea, luodaan työpaikkoja ja saadaan lisää verotuloja kuntaan. Näillä verotuloilla kustannetaan kunnan palveluja.

merja.blomberg@yrittajat.fi

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi