play

Kolumni: Sodan ja inflaation varjolla yritykset takovat ennätystuloksia

Jyrki Utriainen

Moni yritys takoo sodasta ja inflaatiosta huolimatta ennätystulosta.

Esimerkiksi Ari Tielinen (sd.) kyselikin Karjalaisen mielipidepalstalla (4.8.), kenen kustannuksella Kesko teki pääjohtajansa Mikko Helanderin hehkuttaman ennätystuloksen vuoden toiselta kvartaalilta. Tielinen vetoaa maataloustuottajien puolesta, jotka ovat samaan aikaan ahdingossa.

En tiedä, onko S-ryhmä tehnyt tuottajien eteen sen enempää tai vähempää, eikä S-ryhmälläkään heikosti mene.

Niin tai näin: suomalaiset tuottajat ovat ahdingossa. Ja siinä sivussa moni muu suomalainen.

Hinnat nousevat tällä hetkellä siihen tahtiin, että palkankorotukset eivät palkansaajalle tätä nousua kompensoi. Ostovoima heikkenee.

Inflaation laukkasi toukokuussa 7,0 ja kesäkuussa 7,8 prosentin vuosivauhdilla. Kesäkuussa kuluttajahintoja nosti eniten polttoaineiden, sähkön ja peruskorjausten kallistuminen.

Näillä hinnankorotuksilla yhdistettynä vaikkapa asuntolainojen korkojen nousuun, on helppo sanoa, että kansalaisten ostovoima heikkenee edelleen.

Moni lapsiperhe on tämän huomannut jo kuukauden ruokalaskussaan. Puhutaan jopa kymmenien prosenttien noususta viime vuoteen.

Polttoaineen hinnan nousun takia suomalaiset ovat puolestaan vähentäneet autoiluaan. Tämä käy ilmi Lähi Tapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä (kauppalehti.fi, 4.8.). Myös tuhansilla järvillämme on ollut aiempaa hiljaisempi veneilykesä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puhui kesäkuussa veron alennuksista, joita alkoikin tällä viikolla toppuutella (Karjalainen, 4.8.), kun ministeriö kokoontui viimeistelemään ehdotustaan ensi vuoden budjetiksi. Samalla ministeri Saarikko kuulutteli palkkamaltin perään ja kytki sen mahdollisiin veronkevennyksiin.

Missä oli Saarikon kuuluttelema palkkamaltti, kun julkisten alojen ehdoista sovittiin keväällä? Viisivuotinen palkkaohjelma takaa kunta-alalla yksityistä sektoria suuremmat palkankorotukset.

Saarikko puhui veronkevennyksistä kesäkuussa samaan aikaan, kun kunta-alan sopimus julkistettiin. Nyt hän perää syksyn neuvottelukierroksilta malttia ja järkevää palkkaratkaisua, ettei se kiihdytä entisestään inflaatiota. Mihin nämä puheet unohtuivat keväällä ja kesäkuussa?

Kesko ei ole muuten ainoa yritys, joka koronan ja Venäjän hyökkäyssodan aikaan tekee ennätystulosta.

Maailmalla suuret öljy-yhtiöt takovat ennätystuloksia. Esimerkiksi hollantilainen Shell teki kvartaaliennätyksensä huhti-kesäkuussa: 11,5 miljardin vertailukelpoinen tulos (hs.fi, 4.8.). Kotimainen Neste ylitti analyytikkojen odotukset.

Ennätyskvartaalin tehtaili myös metsäyhtiö UPM. Täällä lehtitalossa se heijastuu siten, että paperin hinnan korotukset ovat olleet huikeita. Tilanne kun on meille ota tai jätä.

Toki on muistettava kolikon toinenkin puoli: sodan ja kustannusten nousun takia osa yrityksistä kärsii ja tuloskunto yskähtelee.

Paikallinen oma sähköyhtiöni lähestyy tekstiviestillä kuukausittain. Siinä kerrotaan aina seuraavan kuukauden sähkön hinta.

Tekstaria odottelee jo kauhunsekaisena. Hinnat alkavat olla matematiikkaa.

Lupasin kolumnissani Venäjän hyökättyä Ukrainaan, että kestämme kyllä sen, jos fossiilisten polttoaineiden ostaminen Venäjältä lopetetaan. Se on hyvä syy sietää poikkeusoloja ja -hintoja.

Hinnat alkavat olla matematiikkaa.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Helsingin Sanomat laski (4.8.), että sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölasku on vuositasolla nyt jopa 2 500 euroa enemmän kuin vuonna 2021.

Se, että hintoja nostetaan härskisti kipurajoille saakka vedoten inflaatioon ja kulujen nousuun, ei ole hyvä syy kuluttajalle sietää tilannetta.

Sen takia teenkin seuraavan lupauksen: aiomme Karjalaisen toimituksessa lukea tarkkaan yritysten vuoden 2022 tilinpäätöksiä. Onko luvassa jälleen ennätystulos vai pysyykö tulos ennallaan? Perustuuko hintojen nostaminen todelliseen omien kulujen nousuun. Pohjoiskarjalaisilla on oikeus tietää.

Jos kansalaisia vedotaan vähentämään energian kulutusta ja venyttämään penniä, koska on sota – huolehditaan samalla, että kaikki ovat näissä talkoissa mukana.

Etenkin ruokakaupan ja energiayhtiöiden sopii kyllä tehdä tulosta, mutta ei ennätystulosta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi