play

Kolumni: Somesta toimiva noutaja koirattoman metsästäjän avuksi

Jentta Ilanmaa

Elokuun 20. on monelle metsästäjälle vuoden odotetuin päivä.

Aikanaan olen itsekin istunut kyseisenä päivänä passissa koiran kanssa. Ilman asetta, asetta kantavan metsästäjän vierellä.

Pyssymiehinä takavuosina olivat yleensä isäni tai tätini mies. Toisella ei ollut omaa koiraa, ja toisen koirat olivat fiinejä kanalintukoiria, joiden vahvuuksiin ei kuulunut tassujen kasteleminen kylmissä sorsavesissä.

Tuolloinen oma noutajani oli metsästystilanteessa rauhallinen, ja pudotuksen tullessa se tiesi tehtävänsä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ne olivat mukavia päiviä ja iltoja. Niinäkin kertoina, kun saaliiksi tuli vain päivän aikana kerätyt kantarellit.

Takavuosien noutaja ja pyssymiehet metsästelevät kaikki nyt autuaimmilla metsästysmailla.

Nykyisen noutajani kanssa en ole metsällä käynyt.

Suurin syy koiran käyttämättömyyteen on tuttujen metsämiesten puuttuminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Haulikkomiesten askelten lyhentyessä ja syksyn metsästysreissujen jäädessä väliin, lopahti pikkuhiljaa myös oma motivaatio koiran treenaamiseen.

Oma epävarmuus noutajan käytännön toimivuudesta ja sen edeltäjiään rauhattomampi luonne on ollut yhdistelmä, jonka kanssa ei ole kehdannut puolituttujen matkaan mahdolliseksi riesaksi tuppautua.

Sikäli mikäli nykyiselle, jo iäkkäälle noutajalleni, tulee vielä samanrotuinen seuraaja, ja sikäli mikäli en itse saa innoitusta treenata itseäni varteenotettavaksi ampujaksi, aion jatkossa bongata metsästävää seuraa Facebookissa toimivasta Suomen Noutajakoirajärjestön ylläpitämästä Noutajapörssistä.

Jokunen vuosi sitten perustettu koiranohjaajia ja koirattomia metsästäjiä yhdistävä sivusto on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan, ja tällä hetkellä sillä on jo lähes kolmetuhatta käyttäjää ympäri maata.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pikavilkaisulla huomasin, että Pohjois-Karjalastakin oli tälle syksylle niin kyyhkyjahtiin kuin sorsametsällekin tarjolla sekä metsästysmahdollisuuksia tarjoavia koirattomia metsästäjiä kuin käyttökokemusta etsiviä koiria ohjaajineen.

Mikä on aivan loistavaa juttu!

Jokainen järkevä metsästäjä haluaa saada ampumansa tai haavoittamansa riistan talteen, ja peitteisessä maastossa ja vesialueilla, usein vielä hämärässä, se on mahdotonta ilman noutavaa koiraa. Koiran omistajalle parasta on saada koiralle tilaisuuksia työskennellä tehtävässä, jota varten se on jalostettu ja koulutettu.

Kuolleet linnut eivät aina putoa kuin kivet osumapaikalle, ja haavakot voivat liikkua pitkiäkin matkoja kaislikon suojissa. Ilman jäljittävää koiraa vesilinnustuksen hukkaprosentti voi olla, ja usein onkin, jäätävän iso.

Suomessa vesilinnunmetsästykseen ei ole pakko käyttää noutavaa koiraa, mutta vahvasti suositeltavaa se on.

Hienoa, jos Noutajapörssin avulla metsästäjät voivat lisätä metsästysreissunsa tuloksellisuutta ja eettisyyttä jakaen samalla metsästyselämyksiä koirakoille, joilla ei olisi muuten niihin mahdollisuutta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi