play

Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Sotarumpujen soitto kuuluu jo

Janne "Rysky" Riiheläinen

Historia on täynnä jälkeenpäin kovin selkeiltä näyttäviä kehityskulkuja. Myöhempien aikojen myötä voi jälkiviisastella monella asialla. Mutta historian keskellä elävillä ei tätä mahdollisuutta ole.

Elämme nytkin historiallisia aikoja, enkä nyt tarkoita vain merkittävänä tapahtumana historiankirjoihin jäävää koronapandemiaa. Jälkeenpäin näyttää varmasti kovin selvältä, mitä kaikkia seurauksia pandemialla oli ja miten se muutti maailmaa.

Tarkoittamani historiallisuus näkyy kansainvälisen politiikan näyttämöllä. Monet kehityskulut ovat kohtaamassa tavalla, joka voi historian katsannossa jälkeenpäin näyttää ilmiselvältä tuloksensa suhteen: globalisaatio, digitalisaatio, valtioiden voimasuhteiden muutokset ja ilmastokriisi vastatoimineen muuttavat yhdessä maailmaa.

Kun voimaa ja resursseja jaetaan uudestaan, niin siihen on ihmiskunnan historiassa liittynyt ikävän usein sotia ja väkivaltaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikkein askarruttavin lyhyen aikavälin kysymys juuri tällä hetkellä on, mitä Putinin Venäjä aikoo. Se on esittänyt lännelle joukon vaatimuksia, joiden se sanoo olevan välttämättömiä oman turvallisuutensa kannalta.

Kun vaatimuksia korostetaan kokoamalla vuoden aikana laajaan hyökkäykseen kykenevä sotilaallinen kyky Ukrainan ympärille, Kreml tietää, että nyt sitä kuunnellaan. Toki sen esittämät vaatimukset ovat lähes kaikki käytännössä mahdottomia hyväksyä, mutta huomiota niille on varmasti nyt saatu.

Jos Putin haluaa muuttaa voimatoimin Euroopan turvallisuusrakenteita, se tapahtuu todennäköisesti pian.

Keski-Euroopan kodit lämpiävät venäläisellä maakaasulla, ja viennin vähyys on tyhjentänyt varastot lämmityskauden kynnyksellä. Korona kurittaa, ja sen avulla on lietsottu sisäisiä levottomuuksia. Saksassa on upouusi hallitus, ja Ranskassa vaalit ovat tulossa. Yhdysvallat on kiinni Kiinassa ja rikkinäisessä sisäpolitiikassaan. Juhlapyhien aikaan valtiollinen reagointikyky ylipäätään on aina heikompaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän valtiojohto on viimeisten viikkojen aikana julistanut useamman kerran, miten Ukraina uhkaa kansanmurhalla maansa venäjänkielisiä. Väitteet kansanmurhasta rakentavat perusteita hyökätä Ukrainaan.

Suojeluvastuun periaate on YK:n yleiskokouksen vuonna 2005 hyväksymä poliittinen sitoumus, joka pyrkii kansanmurhien ja sotarikosten estämiseen. Erityisesti tämä koskee valtioiden omia kansalaisia, mutta myös muita maita. Venäjä on jakanut miehittämänsä Ukrainan alueen ihmisille lähes puoli miljoona Venäjän passia.

Puolustusministeri Sergei Soigu esitti myös väitteen, että yhdysvaltalaiset palkkasotilaat olisivat Ukrainassa valmistelemassa sotarikosta, hyökkäystä kemiallisilla aseilla. Väite mielikuvituksellisuudessaan kuulostaa modernilta versiolta Mainilan laukauksista.

Suomessa katseet kohdistuvat nyt tasavallan presidentin uudenvuoden puheeseen. Se on hänelle tilaisuus kertoa, mikä on nyt tilannekuva ja miten Suomi aikoo selvitä eteenpäin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niinistön asema kaikkien hyväksymänä keskustelukumppanina voi hyvinkin olla tärkeä asia lähitulevaisuudessa. Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että Venäjän vaatimukset läntisiä turvallisuusjärjestelmiä kohtaan koskevat mitä suurimmassa määrin myös Suomea.

Pitää toivoa, että nämä asetelman osat eivät joudu ristiriitaan.

Niinistön kaksi viimeistä vuotta presidenttinä näyttävät haastavilta. Hänen tähänastiset näyttönsä ja kansan luja luottamus antavat hänelle hyvän pohjan ohjata valtiolaivaa nousevaan myrskyyn. Asemansa myötä hänellä on myös tarpeen tullen uskottavuutta tehdä suunnanmuutoksia, jos ne osoittautuvat välttämättömiksi.

Tässä kohtaa kiitän kuluneesta viidestä vuodesta kolumnistina. Tähän aikaan on mahtunut kohtuullisen paksun kirjan verran ajatuksia ja huomioita maailmanmenosta. Se meno ei tietenkään pysähdy, vaikka minä vetäydyn nyt näiltä sivuilta taustalle.

Mukana on vaan pysyttävä ja pää pidettävä kylmänä - toivoen mahdollisimman rauhallista vuotta 2022.

jviriihelainen@gmail.com

Kirjoittaja on joensuulainen turpobloggari ja tietokirjailija sekä kotimaisen sekä kansainvälisen politiikan penkkiurheilija.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi