play

Kolumni: Sudet ovat tulleet kaheleiksi

Ulla Korkatsu

Minulla ei ole susiongelmaan ratkaisua, mutta voin kertoa, millainen tilanne on tällä hetkellä täällä Valtimon pohjoisissa kylissä.

Minulla on paljon tuttuja metsämiehiä, joiden juttuja olen viime viikot kuunnellut. Osalta on susi vienyt kesken metsästyksen koiran. Sanotaan, että haukkuva metsästyskoira on sudelle helppo saalis. Koira ei vainussaan tajua mitään muuta.

Nyt täällä Nuolijärven, Koppelon, Puukarin, Rasimäen, Rumon, Verkkojoen ja kirkonkylän alueella on pitkälti toistasataa susihavaintoa viime kuukaudelta. Yhden metsästäjän sanoja lainaten – sudet ovat tulleet ihan kaheleiksi, kun ne eivät enää pelkää ihmistä.

Sudet tulevat pihoihin, ja vaarassa ovat pihatoissa olevat lehmät, hevoset, kissat, koirat ja muut eläimet. Eikä huvita pimeällä lähteä pitkin tietä koiran kanssa. Itse kävelen pitkin metsiä koiran kanssa, mutta aina on pelko takaraivossa, ovatko sudet lähistöllä.

Lapsia pelottaa lähteä aamuisin tienvarteen odottamaan koulukyytiä. Moni vanhempi onkin hakenut susikyytejä, joissa koululainen haettaisiin kotirappusilta. Osa vanhemmista ei anna lasten enää leikkiä yksin pihalla, koska susia pyörii koko ajan lähistöllä.

Jotkut sanovat, että onhan aina kävelty kouluun pitkiä matkoja metsän keskellä, eikä ole mitään tapahtunut. Niin minäkin olen tehnyt, eikä ole tarvinnut susia pelätä. Nyt kun sudet ovat kesyyntyneet ja tulevat ihmisten lähelle, se on jo eri juttu.

Niin metsästäjät kuin vanhemmat ovat vihaisia nykyisestä susipolitiikasta. Odotetaanko liian pitkään, ja jotain vakavaa ehtii tapahtua.

Riistanhoito on tärkeää, ja se kärsii, jos metsästäjät kyllästyvät susiin ja pysyvät mökeissään.

Joku vuosi sitten pystyi seuraamaan susien liikkeitä susitutkasta, missä päin sudet liikkuvat ja kannattaako lähteä koiran kanssa metsälle. Se palvelu saisi olla vieläkin.

Todella vaikea ja kahtia jakava ongelma, johon en tiedä ratkaisua. Jospa viisaammat sen keksisivät.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi