play

Kolumni: Suomessa ammuttiin paperilakolla pahasti omaan jalkaan

Pasi Koivumaa

Painopaperin hinta on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta. Tämä on tarkoittanut useiden kymmenien prosenttien painohinnankorotuksia lehtikustantajille, myös Karjalaiselle. Viimeisin hinnankorotus tuli pääsiäislahjana ilmentämään alan kärsimysnäytelmää.

Jo koetut hinnankorotukset ovat suuri ongelma ja tulevat aiheuttamaan jopa lehtikuolemia. Akuutimpi ongelma on se, että painopaperia ei tahdo saada millään rahalla. Siitä on huutava pula ja suoranainen kilpailu painoyhtiöiden ja lehtikustantajien kesken.

Yksi luonnollinen syy on se, että venäläistä paperia ei enää Suomeen ja muualle Eurooppaan tuoda. Sitä ei huolita, ja se on hyvä se.

Suorastaan luonnoton syy on sen sijaan se, että sodan ja kulkutaudin keskellä Suomessa ammutaan vielä pahasti omaan jalkaan työmarkkinaselkkauksilla. Paperiteollisuudessa tämä tarkoitti UPM:n ja Paperiliiton vuoden alusta alkaen kestänyttä työtaistelua, joka sulki UPM:n Suomen tehtaat ja pahensi koko Suomea, Eurooppaa ja maailmaa koskevaa painopaperipulaa.

Onneksi ratkaisu edes tähän UPM:n työtaisteluun saatiin perjantaina. Voi odottaa jonkinlaista helpotusta esimerkiksi sanomalehtien suoranaiseen paperikriisiin, kun Suomen ainoa jäljellä oleva sanomalehtipaperikone saadaan taas lopulta käyntiin.

Tämä ei kuitenkaan heti ratkaise paperipulaa eikä alenna nopeasti paperihintoja. Paperista kun oli pulaa ja sen hinnat nousivat jo selvästi ennen tätä työtaistelua.

Suomessa on suljettu 2000-luvulla yli 40 paperikonetta. Tuotantokapasiteetista on kadonnut noin kaksi kolmasosaa, ja ylikapasiteettia lasketaan olevan Euroopassa vieläkin, mutta paperikoneiden sulkemisten myötä kysynnän ja tarjonnan laki on nostanut painopaperin hintaa.

Kallistuneenkaan painopaperin myynti ei silti ole ollut metsäyhtiöille erityisen kannattavaa. Metsäyhtiömme ovat jyskyttäneet vuodesta toiseen paperidivisioonillaan tappiota. Voittonsa ne ovat tehneet perinteisellä sellulla sekä uusilla biotuotteillaan.

Tämä tietää lisää paperikoneiden sulkemisia – ja painokkaasti juuri Suomessa, koska näemmä jopa Saksassa ja Ruotsissa on metsäyhtiöille Suomea kustannustehokkaampaa toimia.

Suomen paperitehtaiden sulkemisten syynä ovat voimakkaan periaatteelliset syyt ja ikiaikaisissa poteroissa istuminen niin Paperiliitossa kuin yhtiöiden johdossakin. Yksi ei jousta yhtään edes kotimaisen tuotannon turvaamisen nimissä, ja toinen haluaa panna toisen polvilleen.

On pantu kova kovaa vastaan, mistä maksamme nyt ja lähitulevaisuudessa me jokainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudistunut Karjalainen lehtimuodossaan ilmestyi pääsiäisen jälkeen tiistaina. Olemme saaneet tämän päättyvän viikon aikana siitä teiltä lähes 400 palautetta, sekä moitteita että kiitoksia ja korjausehdotuksia, jotka otamme parhaamme mukaan huomioon.

Osan ehdotuksistanne olemme jo toteuttaneetkin, muun muassa etusivun Karjalainen-nimiön yhteydessä olevan päiväyksen suurentamisen.

Lähes puolessa palautteista harmiteltiin sitä, että paperilehti on nyt niitattu yhteen osaan eikä sitä voi vaivatta jakaa. Tämän muutoksen taustalla on myös paperipula ja sanomalehtipaperin hinnan huima kallistuminen.

Kun lehti on yksiselkäinen, sen sivumäärää voidaan säätää neljän sivun portaissa. Kun se on kaksiosainen, tämä liikkumavara koskisi erikseen kumpaakin osiota, minkä myötä koko lehden sivumäärän optimointi on selvästi vaikeampaa kuin yksiselkäisessä lehdessä. Lisäksi kaksiosaisen lehden osat pitää painaa erikseen kahtena eri painotyönä ja liittää toisiinsa, mikä tekee painotyöstä monivaiheista, pitkäkestoista ja teknisille ongelmille altista – sekä kalliimpaa kuin yhdellä ajolla.

Yksiselkäisenä kykenemme tekemään teille runsasta ja laadukasta lehteä mahdollisimman pitkään eikä paperinhinnan suuria korotuksia tarvitse viedä täysimääräisesti tilaushintoihin. Aiomme kokeilla myös lehden painamista kokonaan ilman niittejä, jos se miellyttäisi teitä enemmän kuin niittien kera. Sunnuntain painettu lehti on edelleen kaksiosainen.

Toivottavasti tällä taklaamme osin tämän paperikriisin. Kannustakoon se myös kaikkia ottamaan tilauksiinsa kuuluvat digitunnukset käyttöön. Lehti on helppo jakaa, kun samanaikaisesti yksi lukee sitä printtinä ja loput perheessä diginä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi