play

Kolumni: Töissä on tylsää, ei saa nauraa eikä naurattaa toisiakaan

Jouko Kempas

Töissä tehdään töitä, hauskaa pidetään omalla ajalla jossakin muualla kuin työpaikalla. Siksi tätä vuodatusta on syytä lukea ryppy otsalla, suu mutrussa ja pikkuisen liian tiukka pipo päässä.

Pomo on aina oikeassa on nimi Tiina Koivulahden kirjalla vuodelta 2005. Kirjasta saa vinkkejä, jos töissä alkaa otsasuonta tykyttää ja rupeaa niskaan pistämään.

Työpaikan pelisäännöt täytyy osata. Säännöistä tärkein on, että pomo on aina oikeassa. Työpaikalla ei saa nauraa. Pahinta on yhteinen naurun remakka. Yksinään hihittelijöitä saa katsoa kieroon, samoin ilkikurisen vinosti hymyileviä.

Työpaikalla vaihdetaan mielipiteitä ja harjoitetaan vuorovaikutusta. Mitä se vaihtaminen tarkoittaa? Kun menee pomon huoneeseen, sinulla on oma mielipide ja sieltä tullessa pomon mielipide.

Aina kaikki pomot eivät ole loogisia. Kun työntekijä pyytää vapaapäivää, pomo sanoo ei ja selittää, kuinka korvaamaton työntekijän työpanos on firmalle. Palkankorotuksen pyytäjälle pomo sanoo, että kukaan ei ole korvaamaton.

Osaavat ne työntekijätkin. Erään kerran luottamusmies ilmoitti porukalle, että seuraavaksi vaadimme neljän tunnin lounastaukoa. Joku kysyi huolestuneena, tarkoittaako se sitä, että meidän pitää luopua tunnin kahvitauosta iltapäivällä.

Työelämä on sekaisin ja yhtä hullunmyllyä. Ei ihme, sillä maailma luotiin kuudessa päivässä ja nyt sitä pyöritetään viitenä päivänä viikossa.

Onneksi apuna on tietotekniikkaa. Kaikki ei mene aina hyvin. Mies huokaili väsyneenä kotona: Kamala päivä töissä, tietokone meni rikki ja piti ajatella ihan itse.

Joskus työ maistuu toisille. Kirja neuvoo, että jos tunnet työn iloa, ole hetki hiljaa ja odota rauhassa. Kyllä se kohtaus menee ohi.

Tylsään toimistotyöhön tympiintynyt voi ottaa mukaan vaikka moottorisahan. Joku kysyy kuitenkin, miksi sinulla on työpöydällä moottorisaha. Siihen voi vastata salaperäisesti, että kaiken varalta.

Monilla työpaikoilla on palavereja palaverien perään. Aivan liikaa ja usein turhia. Kaikki eivät niitä jaksa. Ilmapiiriä voi piristää monin keinon. Ehdota porukalle vaikka yhteislaulua ja lopuksi kimppahalia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi