play

Kolumni: Terveen papereista ei ole todistusta, eikä hullunkaan

Jouko Kempas

Nyt pitää olla todistus, että on terve, sairas, sairastanut tai riittävästi rokotettu. Karanteenistakin on oltava todistus: henkilö on ollut, tullut tai menossa karanteeniin.

Suomi on tietoyhteiskunta. Kansalaisista on kerätty tietoja ja todistuksia eri paikkoihin paljon enemmän kuin tiedämmekään. Vilkaistaanpa tärkeimpiä:

Tässä on syntymätodistus, tässä todistus siitä, että olen elossa. Kuoleman saavat todistaa jotkut muut.

Rokotustodistuksia on monta seitsemältä vuosikymmeneltä. Ainakin polio, jäykkäkouristus, hepatiitti ja viimeksi koronarokotus. Tässä todistus koronakakkosesta kolmosta odotellessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sitten todistukset kansakoulusta, uimakoulusta ja rippikoulusta. Peruskoulustakin on todistus ja lukiosta myös. Uimamaisterin tutkintotodistuksesta ei ole printtiä mutta maisterismiehiä väitän olevani. Rippikoulu pätevöitti menemään kirkossa naimisiin. En kuitenkaan mennyt vaan kirkkoherran virastossa.

Tässä siitä vihkitodistus. Tässä todistus, että vieläkin olen naimisissa saman naisen kanssa, jolle lupasin että tahdon. Olen lasteni isä. Sekin piti aikoinaan tunnustaa ja allekirjoituksella todistaa, kun ei oltu vielä naimisissa.

Tässä todistus 60-luvulta siitä, mikä avasi oven uuteen maailmaan: kirjastokortti. Kela-kortti todistaa, että saan apteekista lääkkeitä, joita lääkäri on määrännyt. Vakuutusyhtiön kortilla pääsin lääkäriin ulkomailla: todistus siitä, että toimii. Kauppaketjun kortit todistavat oikeudesta alennuksiin. Pankkikortilla saa seinästä omaa rahaa, luottokortilla velkaa.

Tässä todistus varusmiespalveluksesta, tässä kertausharjoituksista. Sotilaspassikin on todistus siitä, että olen velvollisuuteni tehnyt.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylioppilastodistuksen jälkeen saatu todistus kertoo hyväksymisestä yliopistoon. En kuitenkaan mennyt, vaan rupesin töihin. Vähemmän velkaa ja enemmän rahaa jokapäiväiseen leipään. Tässä todistus, että olen ollut yli 40 vuotta saman työantajan leivissä. Palkkatodistukset ovat kadonneet netissä taivaan tuuliin. Tili on tullut joka kerta ajallaan, siitä kiitos.

Tässä on todistus, että olen ottanut hurjasti velkaa ja ostanut asunnon. Muutama vuosi maksettiin 15 prosentin korkoja. Sitten myytiin asunto pois. Ostohinta oli suurempi kuin myyntihinta, joten se kauppa ei kannattanut.

Ajokortistakin on todistus. Pahvinen ajokortti 70-luvulta on kelvannut vieläkin. Harvemmin sitä kyllä kysytäänkään. Sanovat, että pitäisi hankkia muoviläpyskäinen kortti ajo-oikeuden todistamiseksi. En kapinoi mutta niin paljon pitäisi tehdä kaikkea.

Terveys- ja sairaustiedoista on paljon todistuksia tietoteknisessä muodossa atk-laitteissa. Terveen papereista ei ole todistusta, eikä hullunkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Matkustellut olen monessa maassa. Siitäkin on todistuksia siellä ja täällä. Suomen passi on ollut kovaa valuttaa. Aina on päässyt lähtemään ja palaamaan, enää ehkä ei. Ajatus kotiinpaluun pakkokaranteenista maistuu kaalikeitolta.

Kun itse kysyy ja vastaa, niin todistuksia alkaa olla tarpeeksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi