play

Kolumni: Tikku nenässä ei varsinaisesti nosta lomatunnelmaa

Marita Jalkanen

Kaikkihan muistavat, miten mutkatonta matkustaminen oli vanhoina hyvinä aikoina pari vuotta sitten. Muutama klikkaus verkossa, tarkistettin passi ja eikun menoksi.

Kun maailma avautuu ja illat pimenevät, verkkosurffailut suuntautuvat palmujen alle. Lumoava Pohjois-Vietnam, äkkilähdöt akuuttiin lomantarpeeseen, vielä tänään superhinnat. Matkanjärjestäjien verkkosivut ovat yhtä houkuttelevia kuin ennenkin.

Vikkelimmät ovat varanneet matkansa, kuka Rhodokselle, kuka Arabiemiraatteihin. Olisihan se mukava jotakin odottaa, kun tarpoo koiran kanssa pimeällä lumisohjossa.

Mikään ei kuitenkaan ole ihan niin kuin ennen, ja tätä matkanjärjestäjät eivät toitota etusivulla. Loma vailla huolen häivää ei vieläkään ala koneen noususta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksistään maahan pääsy voi olla kiemurainen prosessi, puhumattakaan siitä, mitä seuraa sen jälkeen. Makuasia, haluaako viettää lomaa maski naamalla ja koronatestiaseman tikku nenässä.

Matkailijoita ei olekaan tunkenut lentoaseman ovenkarmit ryskyen.

Muuan palstalla kysyttiin alkusyksystä, riittääkö passi ja rokotustodistus, että ryhdynkö varaamaan lippuja? Periaatteessa vahva ehkä.

Kansainvälinen matkaoperaattori ehti jo peruuttaa alkusesongin matkat, kun Thaimaan maahantulomääräykset ovat yhä liian monimutkaiset. Thaimaan matkailun avaamisen kokeilu, Phuketin Sandbox, on kokonaisuudessaan ollut pettymys. Matkailijoita ei olekaan tunkenut lentoaseman ovenkarmit ryskyen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämän päivän tiedolla Sandboxiin, hiekkalaatikkoon pääsyyn, pitää olla ennakolta haettu maahantulolupa, kännykässä paikallinen koronavilkku, taskussa korkeintaan kolme päivää vanha koronatestitulos, rokotustodistus ja vähintään 100 000 dollarin matkavakuutus.

Lisäksi pitää olla määrätyn järjestelmän kautta ennakolta varatut ja maksetut koronatestit oleskelun ajalle, mikä tarkoittaa vähintään kahta testiä. Kun hiekkalaatikon portit ovat avautuneet, odotetaan lentokentällä otetun ensimmäisen koronatestin tuloksia päivä hotellissa.

Entäpä vaikka lähikohde Espanja? 10. lokakuuta asti esimerkiksi Helsinki ja Itä-Suomi ovat riskialueita, joilta tulevalta vaaditaan jo normiksi katsottava koronatestitodistus tai muu koronadokumentti.

Espanjan viranomaiset määrittelevät riskimaat ja -alueet aina viikoksi kerrallaan. Näppärää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muun muassa Espanjaan, Kreikkaan ja Turkkiin pitää olla ennakolta täytettynä verkkolomakkeet, joita ilman paratiisin portit eivät avaudu. Muistattehan lomailijat, jotka jäivät ilman ennakkolomakkeitaan ulos Turkin koneesta Helsinki-Vantaalla?

Entäpä perillä? Satunnaisia koronatestejä lentokentillä, maskipakko vähintään tietyissä tiloissa ja tilanteissa. Esimerkiksi Kreikassa kaupallisiin palveluihin ja liikennevälineisiin pääsy edellyttäisi näköjään rokotustodistusta tai muuta koronadokumenttia. Näppärää.

Hiekkalaatikot saavat vielä odottaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi