play

Kolumni: Turhan usein kuultu toive: "Tätä et kirjoita lehteen"

Esa Kurki

Toimittajan homman ärsyttävimpiin puoliin kuuluu se, että mitä muhevamman jutun kuulee haastateltavalta, sitä todennäköisemmin hän seuraavaksi toteaa: "Tätä et sitten kirjoita lehteen." Enkä tarkoita mitään kovia uutisjuttuja, vaan sellaisia ihmisläheisiä human interest -tarinoita omista tai tuttavien taustoista ja sattumuksista.

Toisinaan jää tunne, että juttu välittää jopa väärän kuvan henkilöstä, kun ne hersyvimmät paljastukset jäävät julkaisematta.

Vuodet ovat opettaneet, toisinaan kantapään kautta, mitä jututettavien puheista on soveliasta julkaista ja mikä materiaali jää niin sanotusti pöytäkirjan ulkopuolelle.

Nuorelle kesätoimittajalle tuli ensimmäisiä urheilujuttuja tehdessä yllätyksenä, kun eräs seiväshyppääjä vannotti useaan otteeseen haastattelijalleen, ettei hänen kertomiaan sivutienestejä saa missään nimessä pistää lehteen, kun ne voisivat vaikuttaa hänen urheilija-apurahoihinsa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällaisissa tapauksissa toivoo, ettei jututettava olisi ottanut salassa pidettäviä asioita alun perinkään puheeksi. Toimittaja tuntee syyllistyvänsä ikään kuin arkaluonteisen tiedon kätkemisrikokseen. Tahtoo vain olla niin, että mitä puheliaampi tyyppi, sitä enemmän tulee lörpöteltyä myös sivu suunsa.

Toimittaja tuntee syyllistyvänsä arkaluonteisen tiedon kätkemisrikokseen.

Yhden kerran olen saanut palautetta, että jututettava joutui verottajan hampaisiin artikkelissa kerrotun perusteella. Asia meni jotenkin niin, että työtön henkilö kehuskeli jutussa bisneksillään, joissa hän mitä ilmeisimmin liikkui harmaan talouden alueella. Toimittaja teki paljastuksena ihan tahattomasti edes tietämättä asianosaisen olevan työtön. Myönnettäköön kuitenkin, että mieltä vähän hiveli jälkikäteen, kun vilpillä pelannut jäi tällä tavoin puolivahingossa kiinni.

Verojen ja turhan julkisuuden välttely näytti olevan ainakin takavuosina yleistä esimerkiksi joulukuusikaupassa. Muistan, miten kerrankin ihmettelimme valokuvaajan kanssa, miksi niin moni kuusenmyyjä kieltäytyi ilmaisesta mainoksesta lehdessä. Toki taustalla voi olla muitakin syitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sanomalehtien on moitittu muuttuneen varsinkin netin klikkijournalismin myötä epäasiallisempaan ja viihteellisempään suuntaan. Moittijoilta tuntuu unohtuneen, että nyt ihmisten yksityisyyden suoja on selvästi parempi kuin takavuosikymmeninä. Mielestäni voidaan puhua tirkistelyjournalismin kulta-ajasta, kun käräjille päätyneiden henkilöiden nimet päätyivät sen kummemmin salailematta myös lehtien palstoille.

Klassisin esimerkki Karjalaisesta lienee se, kun isäntä jahtasi emännän vierestä yllättämäänsä renkiä puukon kanssa takaa, ja käräjillehän siinä jouduttiin - ja nimet julkaistiin lehdessä.

Eikä siinä kaikki. Kokematon toimittaja nosti 50 vuoden päästä vielä tapahtuneen nimineen esiin 50 vuotta sitten -palstalle. Eläkkeellä ollut entinen renkipoika otti tuolloin lehteen yhteyttä ja toivoi, ihan aiheesta, että asian annettaisiin jo olla.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi