play

Kolumni: Tuu-tikin asenne on helppo, mutta se ei edistä asioita

Miia Hartikainen

Kirjailija Jukka Laajarinne piti reilu viikko sitten Joensuun kirjallisuustapahtumassa ajankohtaisen ja pohdiskelevan esitelmän. Hän tarkasteli sitä, kuinka maailmanloput uhkaavat Muumilaaksoa toistuvasti Tove Janssonin Muumi-kirjoissa, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1945.

Teokset tuntuvat nykyään yhtä ajankohtaisilta kuin julkaisuaikanaan. Korona-aikaan on oltu välillä maailmanlopun tunnelmissa. Kaiken yllä on uhkaava ilmastokriisi, kuten Muumilaakson yllä pyrstötähti.

Metsät palavat, samoin kuin somessa kommenttikentät ihmisten väitellessä asioista ja ladellessa ties mitä salaliittoteorioita. Auta armias, jos menee sanomaan, että on jotain mieltä. Heti on joukko huutamassa vastaan.

Monesti on helppo ottaa Janssonin luoman Tuu-tikki-hahmon asenne. Tuu-tikin Jansson kirjoitti mielessään paitsi naisystävänsä myös antiikin filosofi Pyrrhon ja skeptisismi. Skeptisismin mukaan varmaa tietoa ei ole olemassa. Samaa filosofiaa noudattaa Tuu-tikki Muumipeikon ihmetellessä asioita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pyrrhonismissa ajatellaan, että yhtä väitettä ei voi pitää toista parempana. Väitteen voi kumota yhtä järkevällä vastaväitteellä, jonka voi yhä kumota. Syntyy väittelyn kehä, jonka välttää, jos pidättyy alun perin väittelystä.

Maailmassa vaikutelmat muuttuvat, ja on paljon asioita tiedettäväksi. Tuu-tikki kuitenkin ajattelee, että kaikkea ei tarvitse tietää eikä asioita kannata jäädä vatvomaan: "Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi."

Mitä vähemmän on mielipiteitä, sitä vähemmän tarvitsee puolustella niitä. Silloin ei ajaudu ylimääräisiin internetkeskusteluihinkaan. "Sinä voit olla oikeassa ja voit olla väärässä. Mikään ei ole varmaa", Tuu-tikki sanoo Muumipeikolle Taikatalvessa.

Selviää helpommalla, kun ei ole mielipidettä mistään tai jos on, ei tuo sitä esille. Someöyhöttäjien keskusteluja voi silloin lukea popcornkulhon kanssa. Kuvitella asettuvansa muiden yläpuolelle hälläväliä-asenteensa kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olen huomannut samaistuvani vaivihkaa Tuu-tikin elämänfilosofiaan. Vaikka asenne tuntuu helpolta ja lohdulliselta, se ei vie asioita eteenpäin. Vaikka kaikki on epävarmaa eikä mistään voi saada lopullista tietoa, voi kuitenkin yrittää sivistyä saatavilla olevilla asioilla.

Jos arjessa häiritsee kotona vallitseva sotku, tieto on itselle tosi. Voi niellä mielipiteensä siitä, että muiden olisi hyvä osallistua sen selvittämiseen. Padotut mietteet voivat kuitenkin myöhemmin ryöpsähtää. Sivuun jättäytyminen ei edistä mitään, ja keskustelu on elämässä tärkeää.

On eri asia, mihin sävyyn keskustelee niin kasvokkain kuin somessakin. Onko sävy omaan napaan tuijottava ja arvosteleva vai muita kuunteleva ja avoin oppimaan?

Eikä kaikesta tarvitse olla mielipidettä. Voi vain kuunnella muita. Herättää suurta mielenkiintoa kuunnella kaikenlaisia mielipiteitä, vaikka ei olisi samaa mieltä. Ehkä ensi kerralla jaksan osallistua keskusteluun kommentilla. Vaikka kaikki onkin epävarmaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi