Kolumni: Ukrainassa eletään sotataloudessa, Suomessa ei
Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolusti viime viikolla hallituksen velkavetoista budjettia vertaamalla Suomen nykyistä tilannetta ”sotatalouteen”. Sota-ajan eläneillä, nyt jo iäkkäillä ihmisillä, on varmasti kohtuullisen hyvä käsitys siitä, kuinka hyvin nykytilanne vastaa elämää vuosina 1939–1944, kun Suomi kävi sotaa Neuvostoliittoa vastaan. Mielipide vertauksen onnistumisesta voi myös löytyä niiltä pohjoisen asukkailta, jotka Lapin sodan vuosina 1944–1945 katselivat talvipakkasessa saksalaisten polttamien kotiensa hiiltyneitä raunioita.
Suomalaisten historiantuntemus ja historiantaju ovat heikentyneet. Sillä ei ole suurtakaan väliä, jos kolmikymmenvuotisen sodan vuosiluvut tai Kustaa II Aadolfin sotasaavutukset eivät ole muistissa. Iso merkitys on sen sijaan sillä, että edes jossain määrin ymmärrämme, miksi elämme sellaisessa maailmassa kuin elämme.
Venäjän, Neuvostoliiton ja nyky-Venäjän historian tunteville esimerkiksi se, ettei Venäjästä 30 vuodessa tullutkaan länsimaisen demokratian kaltaista valtiota, ei ehkä ollut niin iso yllätys kuin niille, joiden historian tuntemus rajoittuu viimeisiin vuosikymmeniin.
Pandemia ja Ukrainan sota näkyvät nuorten lisääntyneenä masennuksena ja mielenterveysongelmina. Tieto siitä, että kulkutaudit ja sodat ovat pyyhkineet maailmalla ja Suomessa lukemattomia kertoja, ja niistäkin on eteenpäin menty, ei lisäisi nuorten tuskaa vaan päinvastoin. Isossa mittakaavassa nykytilanne ei ole poikkeuksellinen. Täydessä härdellissä oleva maailma on historian normi.
Demokratian kannalta historian opetuksen vähentäminen ja kansalaisten historian tuntemuksen rapautuminen on iso ongelma, sillä toimiva demokratia tarvitsee asioista ja asiayhteyksistä perillä olevan kansan. Menneisyytensä hukannut kansa on helposti johdateltavissa ja helposti hallittavissa.
Veronmaksajat, jotka tuntevat historiansa eivät esimerkiksi purematta niele päättäjiensä miljardiluokan velanottoa, jota perustellaan paikkaansapitämättömällä pötypuheella. Tiukoilla olemme, mutta sotatalouteen vetoaminen oli pääministeriltä kehno puolustelu. Siihen tilanteeseen on vielä pitkä matka.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi