play

Kolumni: Ulkonäkö on iso projekti, jota ruoditaan julkisuudessa

Miia Hartikainen

Mitä kaikkea muuta liittyykään laulajan työhön kuin itse laulaminen? Sitä ei aina tule pohtineeksi kuunnellessaan musiikkia. Artistius on kuitenkin kokonaisvaltainen asia.

Hiljattain Tarja Turuselta julkaistiin kirja Laulun virta veressäni. Runsaasti kuvitetussa teoksessa hahmottuu matka silloisen viidensadan hengen Puhoksen kylältä laulamaan kansainvälisille miljoonayleisöille. Turunen keskittyy kertomaan soolourastaan, kuin sivuuttaen Nightwishin, jonka laulaja hän oli yhdeksän vuoden ajan vuoteen 2005 saakka.

Kirja poukkoilee kuin ihmisen muisti paikasta ja ajasta toiseen. Siinä on kuitenkin kiinnostavasti katkelmittain artistiuden pohtimista. Palasia artistin elämän varjopuolista on esimerkiksi pakkomielteinen fani, joka lähetteli Turuselle karmivia kirjeitä pitkään.

Turusen imago on aina ollut ylväs ja huoliteltu. Tavaramerkkinä hänellä ovat voimakasta kuvaa luovat nahkavaatteet, tumma silmämeikki sekä sysimustat hiukset, jollaiseksi Turunen on värjännyt vaaleat hiuksensa teini-ikäisestä saakka.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turunen kertoo ulkonäön ylläpitämisestä. Artistina ulkoisen imagon luominen on tarkkaan harkittua: "Haluan näyttäytyä voimakkaana naisena, mutta en halua paljastaa liikaa. En halua näyttäytyä seksisymbolina, vaan vahvana, naisellisena."

Seksisymbolin taakka on henkilökuvaa typistävä ja raskas kantaa, minkä esimerkiksi Britney Spears on saanut kokea. Joskus hameen pituus määrittää artistinkin ihmisarvoa tyyliin "mitäs olit pukeutunut niin paljastavasti, että koskettelijat eivät voi hillitä itseään".

Artistina ulkoisen imagon luominen on tarkkaan harkittua.

Ulkonäkökeskeisessä yhteiskunnassa ulkonäkö on valuuttaa. Ulkomuoto on erityisesti julkisessa työssä oleville naisille ylläpidettävä projekti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monet turvautuvat iän myötä esteettiseen kirurgiaan. 44-vuotias Turunen sivuaa aihetta: "En voisi koskaan mennä plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin. En pidä rypyistäni, mutta kukapa nyt rypyistään pitäisi? Annan asioiden olla kuten ne ovat."

Joskus ulkonäön ruotiminen on mennyt keskusteluissa muiden, oleellisempien ominaisuuksien arvostamisen edelle. Puidaan esimerkiksi onko nainen lihonut, päästänyt itsensä rupsahtamaan ja miksi Sanna Marinilla oli niin avoin jakkupuku, kuinka epäammattimaista.

Taiteellisen työn lisäksi muusikon työssä tarvitaan visuaalista silmää ja ulkoiseen olemukseen panostamista, kuntoilua ja kurinalaisuutta. Turusen kirjasta välittyy, että hänellä on vahva visio uraansa liittyvistä asioista. "Ehkäpä nuoremmat naiset näkevät minut voimaannuttavana, jonakuna vahvana, jota seurata, joten tunnen olevani heille vastuussa, ja olen hyvin huolellinen sen suhteen kuinka näyttäydyn."

Joskus supistaan, onko artisti vain levy-yhtiön tuotosta: haluaako Erika Vikman oikeasti pukeutua noin ja laulaa tuollaisista asioista? Laittavatko levy-yhtiöiden sedät hänet tekemään noin?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turunenkin on selvästi ottanut huomioon vastaavat keskustelut, sillä hän kirjoittaa: "Minulla on aina ollut vapaus olla sellainen kuin olen ja ilmaista itseäni valitsemallani tavalla."

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi