play

Kolumni: Upouusikin on jo hetken päästä ikivanhaa

Marita Jalkanen

Kotimme on hiukan toistakymmentä vuotta vanha, mutta tämäkin alkaa näköjään monesta kohti olla vanha. Asumisen varaosat ovat vaivan takana.

Ohi kiitävä lumiaura lennätti talvella jotakin, joka halkaisi tienposken valaisimesta lasikuvun. Tarkempi kaivelu paljasti, että kupu hajoaa pirstaleina ja uusi pitäisi löytää ennen talvea.

Yllätys on melkoinen, kun yksinkertaista lasikuuppaa ei tunnetussa erikoisliikkeessäkään löydy varastosta.

Tilaamalla saa, mutta parin viikon odotuksen jälkeen viestiä varaosien saapumisesta ei ole kuulunut. Pitäneekö vaihtaa koko valaisin, eikä samanlaista tietenkään saa kuin ne pihapiirin kymmenen muuta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kotona kävi putkimies. Pitää varautua talveen, kun viime pakkasilla yhden huoneen lattia oli niin kylmä, että varpaita paleli.

Kun lattioiden vesikierron säätimet oli korjattu, puhuttiin vähän enemmän tekniikasta. Periaatteessa ihan modernin lämmitys- ja ilmanvaihtosysteemin käyttöpaneeli on niin monimutkainen, että kevään ja syksyn asetusten vaihtoon tarvitaan käsille käyttöohje. Se on niin kiemurainen käännös, että onneksi perheessä on teknisesti lahjakkaampi.

2020-luvulla pitäisi jo olla systeemi, että amatöörille riittää, kun naputtaa lämpöasteet. Sellaisia uudet laitteet kuulemma ovatkin. Kodin lämmitystä voi ohjata kännykällä netissä. Viisi vuotta sitten uusi alkaa nyt olla vanhaa, kertoi putkimies.

Milloin asumisesta tuli näin monimutkaista? Olisi osattava myös ennakoida, millaista tekniikkaa hankkia, jos kodin näemmä ikäkulu lämmityspömpeli menee rikki. Se päivä voi näin vanhassa talossa olla hyvinkin lähellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valintoja pitäisi osata tehdä paitsi ekonomian myös ekologian näkökulmasta. Pitäisi pelastaa ilmastonmuutoksessa kärvistelevä maapallo ilman, että esimerkiksi talon lämmitystekniikka osoittautuu pian vääräksi ja kalliiksi valinnaksi.

Toivottavasti emme joudu tekemään näitä valintoja ihan kohta.

Onneksi on uuni ja liiterissä kuivia puita. Takka lämpiää talvikaudella melkein päivittäin, ja se loiventaa sähköyhtiön kulutuskäyrää mukavasti.

Suomi on täynnä muun muassa noin 70 vuotta vanhoja jälleenrakennuskauden rintamamiestaloja. Rintamamiestalon, kuten monen muun vanhan pientalon perusominaisuuksiin kuuluu, että lämmityslaite sijoitettiin mahdollisimman optimaalisesti keskelle taloa. Keskipisteestä lämpö leviää tasaisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Asuminen oli yksinkertaista, kun uuniin ladattiin sitä enemmän halkoja, mitä kireämpi pakkanen. Varhaisimman lapsuuden mielikuvat liittyvät puuhellaan, jonka kyljessä oli säiliö veden lämmitykseen. Keskuslämitys tuli vasta myöhemmin.

Maapallo pelastuisi ehkä hiukan paremmin, jos koti ei vanhenisi muutamassa vuodessa ja tekniikka olisi niin yksinkertaista, ettei asukkaan tarvitse olla insinööri.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi