play

Kolumni: Väki luo tunnelman niin valmistujaisissa kuin urheilukisoissa

Esa Kurki

Valmistujaisjuhlia saatiin viettää viime lauantaina parhaassa mahdollisessa kesäsäässä. Ilma helli kuin tilauksesta, ja vielä koulujen juhlissa naamalla olleet maskit voitiin unohtaa. Sisätiloihin ahtautumisen sijaan juhlijat pääsivät todistamaan nurmikolla seisten, miten armasta ja suloista aikaa suvi parhaimmillaan on.

Oma tytär pääsi ylioppilaaksi Tulliportin normaalikoulun lukiosta Joensuusta. Oli suuri helpotus, että muun muassa penkkariajeluitta jäänyt ikäluokka sai kuitenkin yo-juhlansa: kukkansa, korttinsa ja ennen kaikkea läheiset sukulaiset ja tuttavat kotipihajuhliin. Olkoonkin, että kutsuttujen määrää jouduttiin rajaamaan ja porrastamaan heidän käyntiään.

Juhlat, johon ihmiset eivät pääse fyysisesti paikalle, eivät ole oikeat juhlat. Jos joku etäuskovainen muuta väittää, niin väittäköön rauhassa.

Lukion juhlasaliin pääsi lopulta kaksi henkilöä valmistunutta kohden, ja järjestelyt tuntuivat pelaavan suunnitellusti. Juhlavieraat istuivat salissa hajautetusti kaksi vierekkäin, ja maskit olivat sisällä kaikilla käytössä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Onneksi sisäosuuden jälkeen nuorten kasvojen säteilyä pääsi ihailemaan sitten kokonaisvaltaisesti, peittelemättä.

Kotipihan lakkiaisvastaanotossa voi jo hengittää vapautuneemmin ja nauttia juhlaväen seurasta. Suurin huoli taisi olla, miten tarjottavat syötävät ja juotavat kestävät paahteessa tarjoilukunnossa. Ja tietysti se, ettei paljas iho pääse palamaan.

Ulkojuhlia voi aina suositella normaalitilanteisiinkin, jos sää vain sallii.

Iso osa suomalaisista uskoi, että kuohujuomalle olisi ollut kysyntää myös seuraavana päivänä sunnuntaisen jääkiekon maailmanmestaruusfinaalin jälkeen. Korkki pysyi kultajuhlamielessä kiinni, ja varmaan ainakin poliisi oli salaa tyytyväinen, ettei sen tarvinnut kaitsea juhlivia väkijoukkoja kaupunkien keskustoissa sunnuntain vaihtuessa maanantaiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joku Karjalaisen tekstiviestipalstalaisista lohduttautui sillä, että hopea säästi yhteiskunnan menoja huomattavan summan kultaan nähden. Luulen, että kullalla olisi ollut kaiken kaikkiaan kuitenkin positiivinen vaikutus nykymenoon ja -talouteen.

Latvian koronakisoja on kehuttu jämpteistä järjestelyistään, mutta sohvakatsojan silmin MM-kisahenki jäi pahasti vajaaksi, kun katsomoon ei päässyt normaalisti väkeä kannustamaan.

Valmistujaisten tapaan myös urheilussa paikalle tulevat ihmiset ovat olennaisin osa tapahtumaa heti pääosan esittäjien jälkeen.

Kesän suuret urheilutapahtumat, etenkin EM-jalkapallo ja olympialaiset, joutuvat tasapainoilemaan talouden, tunnelman ja turvallisuuden kesken. Tokion olympialaisten järjestäminen herättää syystäkin vastustusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Normaalioloissa Japani olisi järjestänyt jo vuosi sitten mieleenpainuvat yleisökisat. Nyt kisoista on vaarassa tulla eräänlaiset välikisat, jotka muistetaan tyhjistä katsomoista ja hengettömyydestään.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi