play

Kolumni: Valittamisessa olisi motiivinkin kestettävä päivänvaloa – viimeisimpänä kapuloita rattaisiin on ilmaantunut Joensuun Torikadun rakentamishankkeessa

Marita Jalkanen

Mitä isompi hanke maakunnassa on vireillä, sen todennäköisemmin siitä valitetaan.

Viimeisimpänä kapuloita rattaisiin on ilmaantunut Joensuun Torikadun liike-, toimisto- ja asuntorakentamishankkeessa. Se olisi ollut lähdössä liikkeelle näinä päivinä, mutta aloitusta on jo siirretty muutamalla kuukaudella.

Torikatu 19:n rakennusluvasta tehtiin oikaisuvaatimus. Nyt kaupungin päätöksestä, jolla oikaisuvaatimus hylättiin, on meneillään valitusaika. Kyseessä olisi Joensuun torin eteläreunan korttelissa ensimmäinen uusi rakennus vuosiin.

Nurmeksen hotelli Bomban laajentamisesta on valitus hallinto-oikeudessa. Kaupunki kiirehti juuri käsittelyä, että asia nytkähtäisi johonkin suuntaan.

Joensuun torin alueen kaava, joka määrää muun muassa uuden kauppahallin sijainnin, on myös niin sanotusti vaiheessa. Paraillaan siitä on sisällä valituslupahakemus korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Jatkuupa prosessi tai ei, se on jo siirtänyt kaavan voimaantuloa pitkään.

Jopa jonkinlainen poikkeus oli Joensuun asemanseutu, jonka asemakaava tuli voimaan hiukan yllättäen ilman viivästyksiä.

Asemanseudulla onkin jo rakennettu aseman ympäristön uudet liikennejärjestelyt ja parkkitalo, pieni osa siitä, mihin asemakaava avasi mahdollisuudet. Asemapihan asuntorakentaminen alkanee piakkoin, ja Kimmelin puolella hotelliremontti on vasta alkupaukku sille, mihin kaava on avannut mahdollisuudet.

Yhteistä valituksen alaisena oleville hankkeille on, että niillä tulisi uusia tiloja asumiseen ja uudenlaiseen toimistotyöhön, matkailuun ja muuhun liiketoimintaan. Lisää elämää Joensuun ydinkeskustaan ja maakunnan laitamillekin, työpaikkoja ja niitä joka kunnan kipeästi kaipaamia verotuloja.

Kun on ainakin kaksikymmentä vuotta lukenut kuntien päätöksistä tehtyjä valituksia ja hallinto-oikeuksien niihin antamia päätöksiä, on kasvanut jotakin silmää arvioida, onko valituksella alun perinkään mitään mahdollisuutta menestyä. Aika usein näkee jo valituksesta, että ei ole.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka valittaminen on laaja mahdollisuus hakea muutosta päätökseen, esimerkiksi kuntalain reunaehdot sille, millainen valitus voi menestyä, ovat aika rajalliset.

Päätöksen tehneen pitäisi ylittää sille kuuluvan toimivallan rajat tai syyllistyä muuhun laittomuuteen, että päätös valituksella kaatuu.

Esimerkiksi kunnanvaltuustolla on varsin väljät raamit arvioida asian valmistelun riittävyyttä ja tehdä sen pohjalta päätös, vaikka päätös väärältä tuntuisi. Niin kuin eräs emeritusprofessori asian tiivisti: kunta voi tehdä tyhmiäkin päätöksiä, kun tekee sen lainmukaisesti.

Joskus valituksen rivien välistä voi lukea muita motiiveja kuin varsinaiset perustelut. Hidastamisen ja kampittamisen esimerkiksi. Kiusa se on pienikin kiusa, kun viulut maksaa joku muu.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi