play

Kolumni: Venäjän kieli ei ole synonyymi Venäjän valtiolle

Jentta Ilanmaa

Joskus sitä saa itsensä kiinni ajattelusta tai toiminnasta, johon ei ole minkäänlaisia perusteita ja joka jälkeenpäin hävettää.

Vuoden 2001 syyskuun 11. päivän jälkeen huomasin ainakin alitajuisesti kiinnittäväni huomiota vastaan tuleviin ihmisiin, jotka ulkonäkönsä puolesta voisivat olla kotoisin Lähi-idästä. Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan, on korva napsinut ja mieli tiedostanut aikaisempaa herkemmin ympärillä olevat kanssaihmiset, jotka puhuvat venäjän kieltä.

Merkittävien maailmanpoliittisten tapahtumien jälkeen ajattelu politisoituu helposti asioissa, joissa politiikalle ei olisi sijaa. Ihmisen ulkonäkö tai kieli eivät kerro mitään heidän ajattelumaailmastaan, asenteistaan tai suhtautumisestaan kulloisinkiin tapahtumiin. Puhumattakaan syntyperästä tai kansalaisuudesta. Tällä hetkellä moni niistä, jotka kuulostavat suomalaisen korvaan venäläisiltä tai venäjänkielisiltä, puhuu itse asiassa ukrainaa tai on ukrainalainen, joka puhuu venäjää.

Venäjän hallintoon kohdistuu oikeutetusti vihaa ja suuttumusta. Ongelmia yksilön ja koko Suomenkin kannalta on tiedossa, jos tämä antipatia kanavoituu niinkin väärään osoitteeseen kuin esimerkiksi suomalaisiin venäjän kielen opiskelijoihin – ja tästäkin on jo merkkejä.

Venäjän kielen osaajille on tarvetta yhtä paljon kuin ennen sotaa, ellei enemmänkin. Kieli on paras väylä maan kulttuuriin, arkeen ja ajatteluun, ja nyt jos koskaan Venäjän ja venäläisten mielenliikkeiden ymmärtämiselle ja ennakoinnille on tilausta.

Puhumattakaan siitä, miten tärkeää ukrainalaisille pakolaisille on se, että he pystyvät kommunikoimaan hallitsemallaan kielellä.

Pelkällä englannilla ei nykypäivän työelämässä pitkälle pötkitä. Tilausta osaajille on venäjän ohella erityisesti espanjan, ranskan ja saksan kielissä. Kiinan kielen puhujia ei heitäkään varmasti ole Suomessa liikaa.

Itä-Suomeen sijoittuneella neljännesvuosisataisella työurallani jokaisella noista kielistä olisi ollut enemmän käyttöä kuin sillä pakollisella virkamiesruotsilla, joka tuli aikanaan suoritettua. Vaan eipä senkään kielen opettelusta haittaa ole ollut.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi