play

Kolumni: Venetsialaisten ilotulitusturhuus leviää nyt sisämaahan

Olli Sorjonen

Tänään vietetään Suomen luonnon päivää. Juhlaa on vietetty vuodesta 2013, joten kyseessä on melko tuore juhlapäivä.

Mutta sitäkin tärkeämpi, nyt ilmastokriisin ja luontokadon ollessa käynnissä. Jos menetämme luonnon sen nykyisessä muodossaan, menetämme kaiken. Ei ole enää hyvinvointiyhteiskuntia, ei markkinataloutta, jota palvoa, ei mitään.

Siksi onkin irvokasta, että samana viikonloppuna Suomen luonnon päivän kanssa vietetään perinteisiä venetsialaisia ja mökkikauden päätösjuhlia.

Venetsialaisia on vietetty alun perin länsirannikolla. Ne ovat olleet mökki- ja veneilykauden päätösjuhla sekä veden ja valon juhla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niiden historia on hieman yli satavuotias, joten mistään ikiaikaisesta perinteestä niissäkään ei kyse ole.

Venetsialaisiin liittyvät myös ilotulitteet. Ne saapuivat alkujaan Suomeen juuri merenrantakaupunkien kauppapaikkojen kautta.

Nyt tämä ilotulitustyperyys on leviämässä viruksen lailla rannikolta myös sisämaahan, missä venetsialaisia on vietetty lyhyemmän aikaa ja yleensä kynttilöiden ja lyhtyjen valossa.

Erään rakettitukkurin verkkosivuilla listataan myyntipaikat Kuopion, Jyväskylän ja Tampereen kaltaisiin merenrantakaupunkeihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Etelä-Suomen Sanomat kertoo (25.8.2021), että Lahdessa rakettimyynti on ollut tänä vuonna vilkasta ja jonoja myyntipaikoille oli heti myynnin alettua.

Voi turhuus. Raketeissa ammutaan kirjaimellisesti rahaa taivaan tuuliin. Ja saasteita ja roskaa.

Tukes on arvioinut, että uutenavuotena ilmaan ammutaan ilotulitteiden mukana muun muassa noin 10 000 kiloa metallia.

Saksan ympäristövirasto on todennut, että uudenvuoden ilotulitteiden hiukkaspäästöt vastaavat noin 15 prosenttia liikenteen koko vuoden hiukkaspäästöistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikäs sen ihanampi tapa juhlia elettyä mökkikautta luonnon äärellä kuin ampua vesistöt täyteen roskaa ja raskasmetalleja nyt elokuussakin.

Pelastuslaitokset päättävät alueellisesti, onko ilotulitus venetsialaisten aikaan sallittua vai vaaditaanko siihen erillinen ilmoitus.

Pohjois-Karjalassa lupaa ilotulituksiin pitää hakea. Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kerrotaan, että lupa heltiää, jos suunniteltu ilotulituspaikka on hyvä. Tänä vuonna kyselyitä oli tullut torstaihin mennessä vain pari kappaletta.

Jos niitä pommeja on pakko ampua, niin se pitäisi hoitaa keskitetysti. Niin uutenavuotena kuin venetsialaisissakin. Koska kyllähän kauniita ja viihdyttäviä, turhiakin asioita pitää olla.

Mutta sen sijaan että jokainen humalainen urpo riekkuisi pimeässä yössä ilotulitteiden kanssa vaarantaen itsensä ja lähimmäisenä, ilotulittamisen hoitaisi kootusti yksi taho. Kaupunki, kunta, kyläyhdistys.

Ei palaisi ihmisilta raha, eivätkä kulmakarvat. Luontokin kiittäisi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi