play

Kolumni: Vientihinnat nousussa, puunmyyjäkin hyötyy mutta kitsaammin

Esa Kurki

Puu- ja metsätuotemarkkinoilta on ollut viime päivinä myönteistä kerrottavaa, sikäli kun puunkorjuun ja -jalostuksen vilkastumista ja puutuotteiden kysynnän kasvua uskaltaa enää positiiviseksi kehitykseksi kehua. Joka tapauksessa, suhdanteet ovat lämminneet kevään aikana merkittävästi metsäsektorilla, ja metsäteollisuuden vienti vetää hyvin hiipuvaa paperia lukuun ottamatta.

Puukaupassa pidetään miljoonan kuutiometrin rajan ylittäviä kauppaviikkoja vilkkaina. Viime viikolla myyjien ja ostajien hintanäkemykset kohtasivat peräti 2,4 miljoonan kuutiometrin osalta.

Luonnonvarakeskus (Luke) ennakoi tuoreessa suhdannekatsauksessaan, että sahatavaran keskimääräinen vientihinta nousee tänä vuonna noin 20 prosenttia viime vuodesta ja sellun keskimääräinen vientihinta lähes 18 prosenttia.

Metsänomistajalle maksettavien mänty- ja kuusitukin kantohintojen Luke odottaa nousevan 12-14 prosenttia ja kuitupuun kantohintojen 7-10 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsänomistajapuolella hallitaan prosenttiluvut sen verran hyvin, että ero lopputuotteiden ja puuraaka-aineen hinnan nousussa kummastuttaa. Se tiedetään jo vanhastaan, että puumarkkinat ovat vähän niin kuin polttoainemarkkinat: maailmanmarkkinahintojen muutokset näkyvät ketjussa alimmaisena toimivan tuottajan tai kuluttajan haitaksi kyllä hyvin nopeasti ja täysimääräisinä mutta hyödyksi huomattavasti hitaammin ja kitsaammin.

Metsänomistajien etuja ajava MTK iskee pöytään paljon vaikuttavampia eroja hintakehityksessä alkuvuodelta. MTK:n mukaan raakapuun hinta on noussut alkuvuoden aikana keskimäärin kymmenen prosenttia. Samaan aikaan puunjalostajan saamat hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet Euroopan sahatavaramarkkinoilla, ja myös havusellun hinta on noussut 40 prosenttia alkuvuodesta.

Sahatavaran kovassa hintojen nousussa on MTK:n mukaan kääntöpuolena se, että nousu voi nakertaa puurakentamisen muuten suotuisia kasvunäkymiä.

Metsäteollisuudesta huomautetaan suhdannetilanteesta riippumatta, että Suomen kansainvälisessä kilpailukyvyssä on paljon parannettavaa. Muita suuremmat raaka-aine-, työvoima-, energia- ja kuljetuskustannukset koettelevat kotimaan metsäteollisuusyrityksiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nousseet maailmanmarkkinahinnat takaavat, että viivan alle jää enemmän tulosta, mutta niin jää kilpailijoillekin. Kilpailukyky muihin nähden ei parane, jos teollisuus maksaa raakapuusta suhteessa saman verran enemmän, mitä metsätuotteiden hinnat nousevat.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen kaipailee blogissaan sitä, että metsäkysymykset olisi noteerattu myös kuntavaalikeskusteluissa. Nyt ei ole päästy metsään saakka.

Jaatinen huomauttaa, että metsien hyödyntäminen on oleellista myös kuntaomistajille. Monessa kunnassa metsäomaisuus muodostaa elintärkeän tukijalan taloudelle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi