play

Kolumni: Vihreät ajavat taas kerran yhteenottoon keskustan kanssa

Pasi Koivumaa

Mihin tarvitaan ystäviä, jos ystävät ovat tällaisia? Entä mihin hallitus tarvitsee oppositiota, kun hallituskumppanit ovat toisilleen tällaisia?

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus näyttää kulkevan kriisistä toiseen, ilman koronakriisiäkin, kun sen kakkospuolue keskusta ja kolmonen vihreät kipuilevat mielestään ansaitsemattoman alhaisten kannatusosuuksiensa kanssa ja koettavat kirkastaa kilpiään edes peruskannattajakunnilleen.

Politiikassa ja kaikessa muussakin arkinen perustyö on usein kaukana mainosviestinnästä, ja niinpä nyt nähdyt kriisitkään eivät välttämättä ole lähelläkään sellaisia, että ne oikeasti uhkaisivat kaataa hallituksen. Eivät nämä uhoamiset ja suuret puheet tosin hallituksen arkista työtä helpotakaan. Yhtä lailla muita hallituspuolueita korventaa se, että nämä muutamat koettavat nyppiä itselleen rusinat pullasta ja terhennellä äänestäjille, että kyllähän me, mutta kun nuo muut eivät.

Keskustan viesti on nyt hyvän aikaa ollut, että kyllähän me hoitaisimme taloutta vastuullisesti ja toteuttaisimme työllisyystoimia, mutta kun nuo muut eivät. Vihreiden viesti on taas aina ollut, että kyllähän me maapallon pelastaisimme, mutta kun nuo muut haluavat sen tuhota.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensi tiistaina on näkyvissä taas kerran keskustan ja vihreiden törmäyskurssi, kun hallituksen budjettiriihi alkaa. Näillä kahdella hallituksen nykyisellä kitupuolueella kun on vakava erimielisyys siitäkin, mihin riiheen ollaan nyt ylipäänsä kokoontumassa.

Keskustan ja samalla RKP:n mielestä kyseessä on ensisijaisesti talouskasvun ja työllisyyden vahvistamisen budjettiriihi. Vihreät taas puhuvat ilmastoriihestä ja ovat viime päivinä nostaneet panoksia sanomalla, että ilmastopäätöksiä pitää tehdä juuri nyt, tai muuten niitä ei ehditä tekemään koko hallituskautena.

Tämä vihreiden nostattama riita on todellisempi ja hallituksen jatkon kannalta kohtalokkaampi kuin keskustan talousterhentely. Jälkimmäisen todenperäisyys nähtiin viime huhtikuisessa hallituksen kehysriihessä. Keskusta nostatti mukamas fundamentalistisen riidan valtion tulevien vuosien menokehysten ylittämisestä sekä kriisiytti näyttävästi neuvottelut antaakseen sitten lopussa tässä asiassa käytännössä miltei täydellisesti periksi.

Tämä kiista oli keskustan ja hallituksen vasemmistopuolueiden välinen ja siis enemmän teatteria kuin totta, ja vihreät oli tässä asiassa jopa enemmän keskustan kuin vasemmistopuolueiden kannalla. Nyt kuitenkin vihreät ajaa avoimeen yhteenottoon keskustan kanssa toisesta suuresta periaatteellisesta kysymyksestä - vieläpä tarkoituksellisesti provosoiden ja koettaen leimata keskustaa vanhaksi maalaispuolueeksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä toinen teatteri lyhyen ajan sisään saattaa päättyä huonommin kuin ensimmäinen. Ei sekään yli 50-prosenttisesti todennäköistä ole, mutta mahdollista se on.

Vihreiden uhittelevaa ehdottomuutta ei tässä kiistassa ainakaan vähennä se, että sillä on puoluekokous puheenjohtajasijaisvalintoineen ensi viikonloppuna.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi