play

Kolumni: Voihan Pohjois-Karjalan sähkö sentään! – Hintatekstari nosti ihon kananlihalle järkytyksestä

Jyrki Utriainen

Alkuun aina hyvät uutiset. Tätä olemme kaikki odottaneet: olemme lopultakin siinä pisteessä, että sähkön siirtohinta ei enää ylitä itse sähkön hintaa! Jippii!

Siihen loppuivat hyvät uutiset.

Koronan seurauksena ja jäljiltä maailman markkinat ja talous ovat monelta kantilta sekaisin. Rakennustarvikkeiden hinnat nousivat taivaisiin, ja monet tuotteet ovat jumissa joko sirupulan tai muuten vain toimitusvaikeuksien takia. Konttikuljetukset töksähtelevät, ja niidenkin hinnat ovat olleet rajussa kasvussa. Inflaatio nousee, rahapolitiikka palailee normaalia kohti.

Siinä sivussa myös sähkömarkkinat ovat sekaisin - ainakin hinnat ovat pahasti laukalla: sähkön hinta hakee uusia ennätyksiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun itsenäisyyspäivänä pörssisähkö kohosi Suomessa Euroopan ennätystasolle, sitä perusteltiin kulutuksen lisääntymisellä ja tuotanto-ongelmilla. Pakkanen kävi parinkymmenen asteen tienoilla.

Miten ihmeessä aiempina talvina 30 asteen pakkasellakaan hinta ei ole noussut moisiin sfääreihin? Miksi se kulutus juuri nyt on niin kovin erilaista? Sitä paitsi tuo pieni pakkasjakso kesti vain päiviä. Tällä viikolla on menty plussan puolella.

Vesivoiman tuotanto-ongelmat ymmärrän. Jos ei ole vettä, eivät generaattorit jauha sähköä.

Niin tai näin, sähkö on nyt kalleimmillaan kymmeneen vuoteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olen tietenkin auttamattomasti myöhässä, jos aikoisin vaihtaa diiliä sähköyhtiön kanssa tai sähköyhtiötä.

Sähkölämmitteisen talon omistajalle sähkö on ylivoimaisesti kallein kuluerä asumisessa. Sitä voi lähinnä säädellä polttamalla leivinuunissa ahkeraan puuta. Ja tietenkin säästämällä sähköä.

Aurinkopaneelien investointikulut ovat vieläkin korkeat ja sitä myötä takaisinmaksuajat pitkät, puhumattakaan, että vaihtaisi koko lämmitysjärjestelmän.

Pelastaneeko meidät tuotanto-ongelmilta se, että Olkiluodon kolmas reaktori saadaan jauhamaan sähköä tulevan tammikuun aikana? (Kauppalehti, 17.12.)

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vai onko sähkön hinta jatkossa kuin bensan hinta: aina löytyy hyvä syy nostaa sitä, ja kun tämän nousun takana olleet syyt ratkeavat, aina on hyvä ja perusteltu syy olla laskematta sitä.

Maakunnallinen sähköyhtiö ei tappiota tee, vaan se jauhaa vuodesta toiseen muhkeita osinkoja omistajilleen eli lähes yksinomaan Pohjois-Karjalan kunnille. Se on omistajiensa takia erityisessä asemassa. Kiinnostavaa on nähdä, millaista tulosta PKS tekee näinä ja tulevina kuukausina.

2019 tuloksesta PKS jakoi omistajilleen eli kunnille 4,6 miljoonaa ja 2020 tuloksesta 3 miljoonaa euroa.

Niin, se päräyttävä tekstari sähköasiakkaalle, joka on vuodesta 1996 sinnitellyt mukana. Tammikuun 2022 hinta: 24,49 snt/ kwh! Normihinta viime keväänä oli 6 sentin tienoilla. Korotusprosentti taitaa olla yli 300. Tälle ei vedä vertoja edes vakuutusyhtiön ilmoitus sairaskuluvakuutuksen korotuksesta ensi vuonna 55 vuotta täyttävälle asiakkaalleen. Korotusprosentin suuruus on selvä viesti: maksapa pois, kehäraakki.

Sydämellinen kiitokseni!

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi