play

Kolumni: Voisivatko viranhaltijat osallistua kuntalaisten some-ryhmiin?

Sirpa Suomalainen

Kiteen kaupungin syksyn kumppanuuspöydissä oli tarkoitus saada evästyksiä kaupungin strategiaan, mutta anti jäi vähäiseksi. Osallistujamääräkin väheni tilaisuuksien edetessä siten, että Kiteen keskustassa oli paikalla vain muutama rivikuntalainen.

Tohmajärvellä pidetty kuntalaisilta oli puolestaan houkutellut paikalle viitisentoista rivikuntalaista.

Osallistumisinnosta voisi päätellä, että ihmisille on samantekevää, mitä heidän verorahoillaan tehdään. Eikö ketään kiinnosta, mitä kotikunnalle tapahtuu. Vai kiinnostaisiko sittenkin, jos vain vaikutuskanava olisi oikea?

Kiteellä laimea innostus saattoi johtua tylsästä teemasta, kaupungin strategiasta. Eivät kuntalaiset tunne kuntien toimintaa niin hyvin, että pystyisivät strategioista jotakin sanomaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tohmajärven Facebook-ryhmässä arveltiin vähäisen osallistujamäärän johtuvan siitä, ettei tavallinen ihminen uskalla julkisessa tilaisuudessa suutansa aukaista.

Sekin tuli todistettua, ettei etäosallistuja pääse mukaan vuorovaikutteiseen keskusteluun. Etäosallistujien kirjalliset kommentit jäivät lähes kokonaan huomiotta, ja toisaalta etäosallistujat valittivat, etteivät kuule keskusteluja.

Meidän toimittajienkin on nykyään vaikea ennalta herättää kiinnostus asioihin, sillä me emme tiedä, mitä oikeasti on tekeillä. Asiat nimittäin pureskellaan valmiiksi julkisuudelta piilossa valtuustojen iltakouluissa ja seminaareissa.

Kiteellä passiivisuuden taustalla voi olla myös turhautumista siihen, että luvatut asiat, kuten teemaleikkipuisto, viivästyvät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiteen kumppanuuspöydässä kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen toi pahoitellen esille, että on julkisesti vaadittu viranhaltijoiden muuttamista Kiteelle. Totta onkin, että moni asuu muualla, mutta asiaan puuttuminen ei ole tätä päivää. Ihmisillä on vapaus valita asuinpaikkansa. Sitä paitsi missä perheen silloin pitäisi asua, kun puolisoiden työpaikat ovat eri paikkakunnilla?

Sen sijaan matkojen takaa kulkevan viranhaltijan ja työntekijän on tehtävä kahta enemmän töitä tutustuakseen koko kuntaan, sen kyliin, ihmisiin, kulttuuriin, palveluihin ja yrityksiin ennen kuin lausahtaa tai peräti toteuttaa näitä koskevia päätöksiä.

Jos tulee sellainen tunne, että asioita tuntematon vieras ihminen ratkaisee norsunluutornissaan toisten asioita, niin eihän se luottamusta herätä.

Jos kuntalaistilaisuudet eivät vedä, niin pitäisikö jakaa ilmaisia ämpäreitä? Ja jos nekään eivät tepsi, niin pitäisikö kuntajohtajien mennä kuntalaisten luo? Osoitekin on kaikkien tiedossa: sosiaalinen media.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tohmis Rulettaa Facebook-ryhmässä on liki 3200 jäsentä ja Puskaradio Kiteessä yli 6300 jäsentä. Kaikkiin keskusteluihin ei viranhaltijoiden suinkaan tarvitsisi osallistua, mutta miksi he eivät voisi ajoittain näissä isoissa some-ryhmissä informoida kunnan asioista ja kertoa faktoja, jos keskustelu on täysin hakoteillä?

Onhan siellä se vaara, että tulee haukutuksi, mutta ei pidä provosoitua vaikka provosoitaisiin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi