play

Kolumni: Yhdelle seksuaalista häirintää, toinen kuittaa typeränä käyttäytymisenä

Jentta Ilanmaa

Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinin harjoittamasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sen paljastumisesta kertova elokuva She Said tuli Suomessa ensi-iltaan viime viikolla. Elokuva kertoo kahden New York Timesin toimittajan valtavasta ja vaikeasta työstä, joka päättyi syksyllä 2017 julkaistuun juttuun.

Syksyyn 2017 ajoittui myös seksuaalista ahdistelua vastustavan Me too -liikkeen massiivinen esiinmarssi. Sosiaalisen median tunnisteen #metoo ympärille kasvoi nopeasti voimakas kansainvälinen ilmiö, joka antoi häirinnän uhreille äänen ja kasvot ja on osaltaan vaikuttanut siihen, että seksuaaliseen häirintään on puututtu aikaisempaa voimakkaammin niin asenne- kuin lainsäädäntötasolla.

Weinsteinin tapaus on niin sanotusti selvää pässin lihaa. Mies oli valta-asemaansa väärinkäyttävä hirviö, jonka olisi pitänyt jäädä kiinni ja joutua linnaan jo paljon, paljon aikaisemmin.

Jossain määrin Me too -ilmiö on kuitenkin synnyttänyt myös ylilyöntejä, jotka tekevät hallaa todellisille häirintä- ja ahdistelutapauksille.

Kaikki puhe ja kosketus ei ole häirintää, ja on sääli, jos ne sellaiseksi kategorisesti leimataan. Käsi olkapäällä voi kieliä myötätunnosta ja halaus välittämisestä. Kehu uudesta kampauksesta on kohteliaisuus. Hauskoille seksuaalissävytteisille vitseille ja meemeille on niillekin aikansa ja paikkansa.

Härskejä vitsejä väärässä seurassa laukova voi yksinkertaisesti olla typerys, ei ahdistelija.

Jokainen on kohdannut seksuaalista häirintää tai tietää sellaista tapahtuneen. Ongelma on todellinen, yleinen ja siihen pitää puuttua.

Häirinnän kokemus on kuitenkin subjektiivinen. On ihmisiä, jotka kokevat joutuvansa huomattavan paljon useammin häirinnän kohteeksi kuin keskiverto kanssaihmisensä. Jos jokainen kuultu kaksimielinen vitsi tai hihan hipaisu koetaan henkilökohtaiseksi loukkaukseksi tai ahdisteluksi, on elämä epäilemättä ahdistavaa ja vaikeaa. Helpommalla pääsee, jos ei kavahda jokaista mahdollisesti häirinnäksi tulkittavaa tilannetta. Tulkintaepäselvyyttä ei ole, kun se todellinen tilanne kohdalle sattuu.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi