play

Kolumni: Yrittämisellään rikastuneiden terve asenne poikii hyvää

Pasi Koivumaa

Viime keskiviikkoon tänä vuonna osunutta verotietojen julkistamispäivää on perinteisesti kutsuttu kateuspäiväksi. Silloin on herravihaisen kansan kuulunut kiristellä hampaitaan ökyrikkaiden jättituloille.

Yhtä hyvin päivää olisi ennen voitu kutsua verovalituspäiväksi. Siihen kun on sisältynyt myös se, että kovista tuloistaan ja toki myös kovista veroistaan mediaan haastatellut yritysten johtajat ja omistajat ovat valittaneet mielestään epäoikeudenmukaisesta verotaakastaan - ja saaneet sillä kansalaiset sihauttamaan tiukan etupurentansa lomasta pari kirosanaakin.

Näin siis ennen. Nyt kuitenkin vaikuttaa olevan toisin.

On tapahtunut muutos siinä, kuinka etenkin yrittämisellään vaurastuneet suhtautuvat verotukseen ja kuinka vastaavasti heihin aletaan nyt suhtautua. Myös hyvässä mielessä voi näemmä saada sitä, mitä itse tilaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yrityskaupoillaan rikastuneen, pääosin uuden yrittäjäsukupolven edustajien monet kommentit ovat saaneet monet meistä tuntemaan suoranaista ylpeyttä niin näistä yrittäjistä kuin suomalaisuudestammekin.

Olemme saaneet paljon suomalaiselta yhteiskunnalta, ja olemme onnekkaita. Totta kai maksetaan verot tänne, minne muualle ne maksettaisiin, totesi Supercellin perustajiin kuuluva Ilkka Paananen Lännen Medialle vuoden 2017 itsenäisyyspäivän Linnan juhlassa.

Yhtiönsä Firstbeat Analyticsin myynnillä miljonääriksi noussut Joni Kettunen puolestaan totesi keskiviikkona Yle uutisille: Olemme korkean teollisuuden yhtiö ja hyötyneet yhteiskunnan panostuksista. Tämä on meidän kasvuympäristömme, ja jos ja kun menestystä tulee, on varsin luonnollista antaa takaisin yhteiskunnalle. Se on vähän kuin yhteiskuntasopimus.

Ja entäpä Woltin jättikauppa ja yrityksen toimitusjohtaja Miki Kuusi, joka sai muutkin kuin valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) liikuttumaan kiittäessään Suomea kaikesta, mitä on saanut, ja luvatessaan antaa nyt siitä takaisin?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sama ilmiö näkyy myös paikallisesti ja myös täällä Pohjois-Karjalassa. Päätoimittajana hyrisin tyytyväisyyttä Karjalaisen monista veropäivän jutuista, joissa niin yrityskaupoillaan rikastuneet kuin yhä yrittäjänä toimivat ja yrittämisellään vaurastuneet pohjoiskarjalaiset kertoivat avoimesti onnistumisistaan ja suhtautuivat luontevasti veroihinsa ja muihin velvoitteisiinsa.

Vaikuttaa siltä, että tässä kaikessa niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Entistä useampi suomalainen ei enää kadehdi onnistuneita yrittäjiä vaan ymmärtää, että se onnistuu tuossa mittakaavassa vain harvoille, ja osaa jopa iloita näistä onnistujista.

Jos näin on todella käynyt ja on yhä käymässä, on tämä erittäin tervetullut muutos suhtautumisessa yrittäjyyteen meillä Suomessa. Vaurastuminenkin yrittäjille sallitaan, kunhan he osoittavat ahkeruutensa sekä oman rakentavan asenteensa.

Tätä hyvää asennetta nyt näkee tuomassa paljon muuta hyvää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi