play

Vieraskolumni: Mitä täällä oikein tapahtuu?

Merja Blomberg

Digitaalisuus on esimerkiksi sitä, että meillä kulkee älypuhelimet mukana ja sieltä löytyy kaikki. Voit hoitaa maksamisen kaupassa, verkossa, ottaa kuvia ja kerätä näin muistoja matkoista, juhlista ja vaikkapa työtapahtumista. Puhelimiin on saatavilla appejä eli sovelluksia taksintilaamisesta koronavilkkuun.

Mutta entäs, kun se puhelin on koko ajan täynnä. Dataa on liikaa.

Siivosin jouluna puhelintani, että voisin ottaa taas näitä muistoja talteen. Kappas, sitä on oltu neljä vuotta sitten Mauritiuksella. Oli sekin reissu, keskellä Ava-syklonia myrskyn kourissa.

Ai, pari vuotta sitten Thaimaassa, voi kun voisi taas kokea tuon auringon ja pitkät hiekkarannat. Kukapa olisi uskonut silloin pari vuotta sitten, että yli 8 000 lentoa perutaan joulun 2021 aikaan koronan takia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tai että maskia käytetään kaupassa asioidessa, joissakin Euroopan maissa jopa ulkona liikkuessa. Kreikkalaiset joutuvat käyttämään tuplamaskia, no huh, huh, ihan jo henkeä salpaa pelkkä ajatus.

Kotitestauksestakin on tullut arkipäivää ja sulkutiloja on ollut nähtävillä niin meillä kuin maailmalla.

Maailmalla kiehuu muutenkin. Olemme saaneet lukea Afganistanin kriisistä, sodan uhkasta Ukrainassa ja miten USA on lähellä sisällissotaa. Israel iskee Syyriaan. Mitä täällä oikein tapahtuu?

Hiilineutraali talous ja yhteiskunta ovat olleet isosti otsikoissa ja uusi EU:n ohjelmakausi tukee myös tätä kansallista energia- ja ilmastosuunnitelmaa. Jos nyt saisi katsoa kristallipalloon, niin miltähän tämä maailma näyttää parin vuoden päästä, entä neljän vuoden? Joko tämä korona on selätetty, rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koronapandemia on pitkittynyt ja se on vaikuttanut kovasti myös yrittäjyyteen. Kustannustukea on jaettu valtion toimesta pienille ja keskisuurille yrityksille. Yrittäjät ovat vaikuttaneet kunkin kustannustuen kriteereihin. Yksi merkittävä Suomen Yrittäjien vaikuttamistyön tulos oli yrittäjän työmarkkinatuki, joka auttoi toimeentulonsa menettäneitä yrittäjiä.

Yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti maksukyvyttömyyslainsäädäntöä muutettiin myös pandemian takia.

Velkojalla ei ollut mahdollista hakea yritystä konkurssiin lyhytaikaisista maksuviiveistä, kun konkurssilakiin tuli väliaikainen muutos. Perintälakiin tuli myös väliaikaisia muutoksia ja ulosottoon helpotuksia.

Ihmisten terveys on ollut korona kriisissä etusijalla. Erilaisten tukimuotojen tarkoituksena on ollut pitää huolta siitä, että yrityksiä ja työpaikkoja on Pohjois-Karjalassa kriisin jälkeenkin. Yritykset tuovat elinvoimaa kuntiin ja on tärkeää, että tulevaisuudessakin näitä palveluita on tarjolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiitos, kun yrität! Toivotan kaikille hyvää ja parempaa uutta vuotta!

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi