Pääkirjoitus: Suurpetojen metsästyksen umpisolmu on avattava
Joensuussa keskiviikon uutinen oli kaupungissa Vehkalahden ja Kuhasalon alueella liikkuneet kaksi karhua. Karhut puikkelehtivat liikenteen seassa ohikulkijoiden napsiessa niistä kuvia ja videoita.
Torstaipäivään mennessä karhuista ei ollut haittaa kenellekään, eikä niiden arvioitu aiheuttaneen välitöntä vaaraa. Poliisi kehotti kuitenkin ihmisiä välttämään tarpeetonta liikkumista alueilla, joista karhuista tehtiin havaintoja.
Rautavaaralla ihmisasutuksen keskellä pyörineestä karhusta sen sijaan oli haittaa. Karhu tappoi sen karkotusyrityksessä mukana olleen metsästyskoiran viime sunnuntaina ja palasi yhä uudelleen pihamaalle.
Poliisin päätöksellä karhu ammuttiin (Karjalainen, 18.9.). Nurmeksessa karhujen sijaan kaupungissa tepasteli tällä viikolla susi (Ylä-Karjala, 17.9.).
Pohjois-Karjalassa on totuttu suurpetoihin, eivätkä Joensuussa kauppojen ja leikkikenttien läheisyydessä juoksennelleet karhut saaneet minkäänlaista paniikkia aikaiseksi.
Petojen paikka ei kuitenkaan ole kaupungissa, ja on ihmisille ja eläimille itselleen huono juttu, jos niitä alkaa enenevässä määrin eksyä metsistä kaupunkeihin.
Suomen Riistakeskuksen mukaan alueen yli 600 yksilön karhukanta on lähihistorian suurin ja kasvaa koko ajan.
Todennäköisyys sille, että ihmisten ja suurpetojen kohtaamiset lisääntyvät, on kuitenkin suuri.
Luonnonvarakeskuksen uusimman kanta-arvion mukaan Pohjois-Karjalassa on 490–520 yli vuoden ikäistä karhua (Karjalainen, 19.9.). Lisäksi tänä vuonna maakuntaan on syntynyt arviolta 130 karhunpentua.
Suomen Riistakeskuksen mukaan alueen yli 600 yksilön karhukanta on lähihistorian suurin ja kasvaa koko ajan.
Tähän asti kannanhoidollinen metsästys on säädellyt karhu- ja susikantaa alueille sopivaksi ja ylläpitänyt samalla petojen ihmisarkuutta. EU:n luontodirektiivi estää Suomessa suurpetojen metsästyksen, joten poronhoitoaluetta lukuun ottamatta karhujahti ja suden metsästys ovat kuitenkin jäissä.
Suurpetojen metsästyksestä käytävä keskustelu on Suomessa polarisoitunut, ja metsästyksen ideologinen vastustus on saanut taakseen luontodirektiiviä esimerkiksi Ruotsia tiukemmin tulkitsevan suomalaisen lainsäädännön.
Metsästys on umpisolmussa, ja pattitilanteen seuraukset ovat nähtävissä. Petoalueilla asuvien ihmisten ja eläinten itsensä takia valtiovallan on tämä solmu aukaistava, ja mitä nopeammin, sitä parempi.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi