play

Kolumni: Politiikassa on eri aikataulu kuin rikostutkinnassa

Kuva: Karjalainen

Jentta Ilanmaa

Perussuomalaisten joensuulainen kansanedustaja Timo Vornanen erotettiin torstaina odotetusti perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Erottamisen taustalla on viikko sitten tapahtunut ampumavälikohtaus, jonka seurauksena kansanedustaja pidätettiin vuorokaudeksi.

Tapauksen myötä Vornanen menettää paikkansa myös tiedusteluvalvontavaliokunnassa.

Tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenenä Vornasella on ollut pääsy erittäin salaiseen ja valtakunnan turvallisuuden kannalta arkaluontoiseen tietoon. Pääsy valiokuntaan evätään, jos edustajan taustassa havaitaan jotain epäilyttävää.

Julkisella paikalla humalassa aseen laukaissutta kansanedustajaa ei tiedusteluvaliokuntaan olisi valittu.

Rikostutkinnassa puhutaan epäillystä henkilöstä ja epäillystä teosta aina siihen asti kunnes oikeus antaa tuomionsa. Suomen lain mukaan rikoksesta epäiltyä on pidettävä syyttömänä, kunnes syyttäjä oikeudessa toisin todistaa.

Poliisina Timo Vornanen tuntee lakipykälät ja on ulostuloissaan perännyt oikeusprosessia vastaavaa toimintatapaa julkisuudessa asiaa kommentoivilta.

Perussuomalaisten poliisitaustainen sisäministeri Mari Rantanen kuvasi vappupuheessaan puoluetoverinsa ampumistapausta kovin sanoin ”yksittäisen perussuomalaisen kansanedustajan ääliömäiseksi toiminnaksi”.

Timo Vornanen kommentoi Mari Rantasen puhetta myöhemmin Facebookissa ja kritisoi puoluetoveriaan liittymisestä ”tuomarien jonon jatkoksi”: ”Olisiko kohtuullista, että asiassa suoritetaan puolueeton esitutkinta ja se käsitellään tuomioistuimessa ennen tällaista julkista lynkkausta. Mielestäni olisi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Politiikassa ei kuitenkaan tarvitse eikä voi noudattaa oikeusprosessin aikataulua. Oikeusoppineet ovat arvioineet, että Vornasen asiassa tuskin saadaan oikeuden ratkaisua ennen loppuvuotta.

Tapauksen kulku on kuitenkin jo nyt pääpiirteissään selvä: Vornanen on kantanut luvallista asetta, ladatulla aseella on osoitettu ihmisiä kohti ja ase on laukaistu julkisella paikalla.

On täysin mahdoton ajatus, että toisen päähallituspuoleen tiedusteluvaliokunnassa toimivan kansanedustajan kansalaisten turvallisuutta uhkaava teko jäisi vaille poliittisia seurauksia – ja nopeita sellaisia.

Tässä tapauksessa perussuomalaisten selkeää reagointia saatiin itse asiassa odottaa varsin kauan.

Perussuomalaisille, hallitukselle ja eduskunnalle Vornasen toiminta on aiheuttanut valtavan kriisin, ja on selvää, että niiden toiminta ei voi jatkua yhden kansanedustajan ympärillä vellovan kohun viedessä huomion varsinaiselta työltä.

Se, kuinka perussuomalaiset käsittelee tapauksen, on myös mitä suurimmassa määrin uskottavuusasia paitsi puolueelle itselleen myös eduskunnalle.

Kansanedustajana Timo Vornasen toimilla ja rikosepäilyllä on iso yhteiskunnallinen merkitys, eikä niitä voi käsitellä tavallisen yksittäisen ihmisen asiana. Ei mediassa eikä poliittisessa päätöksenteossa.

Kansan valitsemaa kansanedustajaa ei voida kuitenkaan erottaa ennen lainvoimaista tuomiota, ja senkin jälkeen asiasta pitää vielä äänestää eduskunnassa.

Kaikille pienimmän riesan tie olisi ollut Vornasen oma-aloitteinen eropyyntö eduskunnasta. Tähän eduskunta olisi tässä tapauksessa suostunut.

Torstaina kansanedustajana jatkamisesta ja oman eduskuntaryhmän perustamisesta ilmoittanut Vornanen päätti toisin, eikä häntä tästä päätöksestä Arkadianmäellä kiitetä.

Juttua on päivitetty 2.5.2024 klo 18.45 kahden viimeisen kappaleen osalta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi