play

Kolumni: Monimuotoisuuden näkyvyydelle on tilaa ja tilausta

Miia Hartikainen

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat esillä erityisesti tähän aikaan vuodesta. Kesäkuussa vietetään Pride-kuukautta ja se huipentuu tällä viikolla Helsinki Pride -ihmisoikeustapahtumaan.

Media täyttyy sateenkaaren väreistä ja Pride-uutisista. Yritykset vaihtavat logot sateenkaaren kirjaviksi ja somettavat aiheesta. Oli se sitten sateenkaaripesua, eli imagon kohotusta, tai todellista liittolaisuutta vähemmistöjä kohtaan.

Mutta miten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ja yhdenvertaisuus näkyvät ympäri vuoden? Liittolaisia kaivataan yritysten ja yksilöiden tasolla muulloinkin kuin Priden aikaan. Näkyvyys on oleellinen asia olemassaololle ja oikeuksille. Vähemmistöt ovat joutuneet piilottelemaan pitkään, joten heille soisi tilaa muulloinkin kuin kerran kesässä.

Kulttuurituotteet, kuten elokuvat ja sarjat kuvaavat ihmisenä olemista. Vähemmistöjen osuus hahmoista on kuitenkin vasta kehittymässä. Maailmalta on jo useita hittielokuvia- ja sarjoja, joissa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistön edustajat ovat keskeisissä rooleissa. Eli ovat muutakin kuin kiintiöhomo, jonka ainoa luonteenpiirre on olla homo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kotimaisissakin kulttuurituotteissa vähemmistöjen edustus on viimein kasvamassa, vaikka sitä yhä on niukasti. Moniäänisyys ja niin hahmojen kuin tekijöidenkin monipuolistuminen on tervetullutta.

Tuoreita kotimaisia esimerkkejä on tuore Häräntappoase-sarja, jossa päähenkilö on transtaustainen mies. Kaikki synnit -sarjan ensimmäisen kauden päähenkilö on lestadiolaisperheessä kasvanut homomies ja Aikuiset-sarjassa keskeisessä roolissa on monipuoliseksi käsikirjoitettu homohahmo. Kelet-dokumenttielokuvassa puolestaan kerrotaan suomalaissomalialaisen transnaisesta ja tämän mallintyöstä.

Tämänkaltaisten henkilökuvausten kautta pääsee samaistumaan, millaista on, kun ei asetu valtavirran normiin. Ei ole vain vähemmistöjen vastuulla kertoa heidän kokemuksistaan, vaan myös tarinankertojien.

Jokaiselle on tärkeää lukea ja nähdä mediassa samanlaisia ihmisiä kuin itse on. Kulttuurituotteet heijastelevat todellisuutta, representoivat. Monipuoliset representaatiot tuottavat esikuvia, joukkoon kuuluvuutta ja tunteen, että ei ole ainoa laatuaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Itsensä etsiminen ja identiteettinsä tunnistaminen voi olla helpompaa, kun nähtävillä on esikuvia niin somepersoonissa kuin fiktiivisissä hahmoissakin. Identiteettikipuilu voi helpottaa, kun valtavirrassa on enemmän avoimia liittolaisia ja mediassa malleja. Ei vain traagisia kohtaloita, vaan tavallisia ihmistarinoita.

Kulttuurilla ja medialla on valtaa monimuotoisuuden näkyvyydessä. Kun mediassa sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuus on enemmän edustettuna, tulee aihe lähemmäs sellaisiakin tahoja, jotka ovat ehkä vielä ennakkoluuloisia.

Laajemmalla skaalalla representaatioita nähdessä myös enemmistö ymmärtää itsestäänselvyyden, että ihmiset ovat tasa-arvoisia erilaisuudesta riippumatta. Ymmärrys lisääntyy sekä enemmistöllä että vähemmistöllä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi