play

Kolumni: Hiilineutraalisuuden tavoittelu ei riitä, tarvitaan luontotekojakin

Hannu Kauhanen

Luonnon monimuotoisuudella on tutkitusti todettu olevan positiivinen vaikutus siihen, kuinka eliöyhteisöt selviävät ilmastonmuutoksen negatiivisilta vaikutuksilta selvästi paremmin kuin lajistoltaan yksipuoliset yhteisöt.

Pohjois-Amerikassa tehtiin laaja tutkimus erilaisten lintuyhteisöjen selviämisestä ilmastonmuutokselta 50 vuoden aikana. Tutkimusta veti tutkijatohtori Emma-Liina Marjakangas Helsingin yliopiston luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Tutkimuksen mukaan lajirunsaudeltaan ja toiminnallisilta ominaisuuksiltaan monimuotoisemmat yhteisöt muuttuivat koostumukseltaan vähemmän radikaalisti kuin vähemmän monimuotoiset ja lajistoltaan köyhemmät yhteisöt.

Jos ympäristössä on monipuolisesti petolintuja, hyönteissyöjiä ja siemensyöjiä, ne ovat paremmin turvassa ilmastonmuutoksen haitallisilta vaikutuksilta.

Monimuotoisuus ei koske pelkästään lintuja, joilla on siihen toki oma vaikutuksensa. Yleensä jos on monipuolisesti lintuja, on monipuolisuutta samalla tavoin hyönteisissä, joita linnut käyttävät ravinnokseen, sekä myös kasvillisuudessa, joka on esimerkiksi hyönteisten toukkien ravintoa.

Monimuotoiset lintuyhteisöt pitävät kurissa tuhohyönteisiä, levittävät kasvien siemeniä ja jopa toimivat pölyttäjinä hyönteisten tapaan.

Pölyttäminen on yksi tärkeimmistä maapallolla elämää ylläpitävistä tekijöistä. Luonnossakin kaikki vaikuttaa tavalla tai toisella kaikkeen.

Marjakankaan mukaan ilmastonmuutosta ja luontokatoa on torjuttava samanaikaisesti, jotta kerrannaisvaikutukset voidaan välttää.

Näin tulee tehdä Suomessakin. Jopa kyllästymiseen asti hoetun hiilineutraalisuuden lisäksi tarvitaan tekoja, joilla luonnon monimuotoisuus säilytetään tai mieluummin sitä parannetaan.

Ja tässäkin asiassa jokainen meistä voi kantaa oman kortensa kekoon pienissäkin paikoissa. Mitä useampi niin tekee, sen parempi.

Jos näihin talkoisiin saadaan vielä yritykset, kunnat ja muut isommat tahot mukaan, on vielä paljonkin parempi. Merkkejä tästä on jo onneksi saatu.

Luonnon monimuotoisuus on ensiarvoisen tärkeää villissä luonnossa, maaseudulla ja kaupungeissa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi