play

Kolumni: Ruoan perässä Pohjois-Karjalaan

Markus Hirvonen

Suurin herkkuni on karjalanpiirakka. Samoin lasteni. Mikään ei voita tuoreen piirakan tuoksua ja suolaisen voin makua rukiisen piirakan päällä.

Tätä herkkua olemme tarjonneet vieraille halki historian ja käyttäneet maakunnan markkinoinnissa. Karjalanpiirakka edellähän sitä menimme vuosi sitten aluevaalien äänestyskilpailuunkin muiden maakuntien sultsinoita, kalakukkoja ja lihapiirakoita vastaan.

Mutta ruokakulttuurimme on paljon muutakin kuin perinneherkkuja. Tänä päivänä avainsanoja ovat myös korkeatasoinen osaaminen, puhdas luonto, terveyden edistäminen ja ilmastovaikutukset. Tammikuun puolivälissä saamamme Euroopan ruokapääkaupunki -titteli antaa meille mahdollisuuden esitellä tätä hienoa kokonaisuutta.

Tarkennan vielä, että Saimaa European Region of Gastronomy -status annettiin Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueelle yhteiseksi, ja juhlavuotta vietetään 2024. Tämä tuo lisää kansainvälistä näkyvyyttä alueellemme, kun puhutaan kulttuuri- ja ruokamatkailusta. Kaikki ovat tervetulleita ideoimaan juhlavuoden aiheita.

Maailman tila näyttää monella tapaa epävakaalta. Ääripäät lisääntyvät kovaa vauhtia, vaikka meidän tulisi löytää yhdistäviä asioita. Asioita, jotka tekevät meistä vahvempia, yhtenäisempiä kansainvälisesti. Ja mikä on asia, joka yhdistää meitä kaikkia? Ruoka! Pitsa Italiasta, makkara Saksasta ja paistettu kuha Pohjois-Karjalasta.

Ruoan vuoksi matkustetaan ympäri maailmaa, ja se onkin yksi suurimmista matkustamisen syistä nykyään. Haluamme kokea jotain uutta, jotain ainutlaatuista. Juuri siksi Pohjois-Karjalakin on maailmalla kiinnostava. Erilaisuus on valttimme.

Makuelämysten ohessa voimme kertoa myös jotain muuta tärkeää. Voimme kertoa, kuinka köyhä kansa idästä osasi selvitä ja siinä samalla kehittää herkkuja omasta maastaan. Marjoja, sieniä, kaloja ja riistaa eri muodoissaan. Kuinka saimme ruoan säilymään kauemmin. Piirakat, kukot ja muut herkut syntyivät. Puulla lämmitettävien uunien lämmössä kypsyivät padat ja laatikot. Tarina jatkuu siihen, kuinka meistä tuli maailman johtavia maita tieteessä, teknologiassa ja koulutuksessa.

Puhumme liikaa haasteista. Voisimme puhua enemmän mahdollisuuksista. Mitä voimme tehdä paremmin, mitä voimme tarjota maailmalle? Puhdas ruoka on yksi näistä suurista mahdollisuuksista. Kun haimme ERG-titteliä, emme edes tienneet, kuinka tärkeällä asialla olimme. Nyt on aika tuoda Pohjois-Karjalan ja Saimaan alueen laaja ruokamaailma kaikkien tietoisuuteen. Sen avulla pääsemme näyttämään maailmalle sen ainutlaatuisuuden, mistä kansamme on tehty.

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi