play

Pääkirjoitus: Eurovaalien asetelma suosii kokoomusta

Henna Virkkusesta on näillä näkymin tulossa Suomen seuraava EU-komissaari. Arkistokuva vuodelta 2019.

Henna Virkkusesta on näillä näkymin tulossa Suomen seuraava EU-komissaari. Arkistokuva vuodelta 2019. Kuva: Niko Jouhkimainen

Karjalainen

Noin kuukauden päästä pidettävien europarlamenttivaalien ennakkoasetelma lupaa hyvää päähallituspuolue kokoomukselle, mutta myös pääoppositiopuolue SDP näyttää hyötyvän sekä hallitus–oppositio-asetelman kärjistymisestä kotimaassa että yleiseurooppalaisesta käänteestä.

Turvallisuus on noussut taas ilmastokysymystä suuremmaksi huolenaiheeksi, ja äänestäjät kerääntyvät aiempaa selkeämmin Euroopan parlamentin suurimpien ryhmittymien, Euroopan kansanpuolueen PPE:n ja Euroopan sosiaalidemokraattien PSE:n taakse.

Kokoomus on PSE:ssä ja SDP puolestaan europuolueena PPE:ssä.

Tämä käy ilmi myös sekä Ylen torstaina julkistamasta eurovaalien kannatusmittauksesta että toissa viikolla julkistetusta eurobarometrikyselystä.

Ylen mittauksen mukaan kokoomuksen eurovaalikannatus on nyt 21,7 prosenttia, SDP:n 19,7, perussuomalaisten 14,1, keskustan 13,6, vihreiden 10,5 ja vasemmistoliiton niin ikään 10,5 prosenttia.

Tämä tarkoittaisi kokoomukselle neljää, SDP:lle kolmea sekä neljälle muulle edellä mainitulle puolueelle kahta europarlamentaarikon paikkaa, kun puolestaan RKP jäisi neljän prosentin kannatusosuudella ilman omaa meppiä.

Eurobarometrin kannatusosuudet olivat samansuuntaisia kuin Ylen mittauksessa ja sen mukaan suomalaisten mielestä EU:n puolustus ja turvallisuus on ylivoimaisesti tärkein eurovaalien teema ja selvästi tärkeämpi kuin muiden muassa ilmastomuutoksen torjunta sekä muuttoliike- ja turvapaikka-asiat.

Näistä kahdesta jälkimmäisestä ensimmäisen nousu tärkeimmäksi suosisi vihreitä ja jälkimmäinen perussuomalaisia, mutta tämä äänestäjien painotus on otollinen kokoomuksen kannalta.

Suomen europarlamentaarikkojen määrän kasvu edellisvaalien 13:sta 15:een on tuomassa lisäpaikan näillä näkymin kokoomukselle, SDP:lle ja vasemmistoliitolle. Vastaavasti vihreät menettäisi yhden paikan nykyisestä kolmestaan ja RKP ainoansa.

Viime eurovaalien jälkeen Suomelle tullut yksi brexit-paikka osui vihreille, Alviina Alametsälle.

Henna Virkkunen on vahva ja pätevä ehdokas EU-komissaariksi.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kokoomuksen ehdokaslista ei anna sille etua muihin suuriin puolueisiin verrattuna, mutta sen kaksi europarlamentissa jatkoa hakevaa eli Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen ovat sitäkin vahvemmissa asemissa ainakin oman puolueensa sisäisessä kilvassa.

Virkkusesta on näillä näkymin tulossa Suomen seuraava EU-komissaari, ja hän onkin siihen vahva ja pätevä ehdokas.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi