play

Kolumni: Yksikään ehdokas ei lupaa kaikkea hyvää kaikille äänestäjille

Jouko Kempas

Vaalit on vakava juttu, osa 2. Ehdokkaistakaan ei saa laskea leikkiä.

Eduskuntavaalien ehdokaslistat on jätetty. Kun listoja selaa, olen pettynyt. Missä ovat kaikki hyvät tyypit?

Vaalikoneista ei löydy yhdenkään puolueen ehdokasta, joka lupaa kaikkea hyvää kaikille. Sellainen saisi täältä varman äänen.

Tai ehkä pitää miettiä, jos joku toinen ehdokas vaatii, että kaikki verot valtion maksettavaksi.

Yhdelläkään puolueella ei ole rohkeaa työelämän uudistajaa. Sellaista, joka vaatii nelipäiväistä työviikkoa täydellä palkalla. Ei mitään kokeilua, vaan normikäytäntö kaikille, ja heti!

Nelipäiväisen työviikon lisäksi pitää saada yksi lomaviikko lisää niin kesäksi kuin talveksikin. Eihän sitä muuten jaksa.

Eläkeikää täytyy laskea, ei nostaa. Kaikki 50-vuotiaat on päästettävä eläkkeelle. Nuorisolle pitää kehittää erityinen juniorieläke.

Työttömät on vapautettava orjuuttavasta työnhakupakosta. Työttömyyskorvaus on nostettava vähintään sataseen päivässä.

Oppivelvollisuus on poistettava kokonaan. Pakko ei rohkaise tai innosta, vaan rajoittaa nuorison henkistä luovuutta.

Kouluista pois pakkoruotsi ja tilalle pakkopullaa. Muuten pullamössösukupolvi kuolee sukupuuttoon. Kaikille alaikäisille valtion piikkiin ilmaiset nettiliittymät ja kaikenmaailman digipalvelut.

Eläkkeet täytyy kaksinkertaistaa, ja ne pitää käydä maksamassa puhtaana käteen jokaisen omassa kodissa. Ilmaiset taksi- ja bussikyydit on saatava eläkeläisten perustuslailliseksi oikeudeksi.

Liikkua pitää muidenkin. Bensan hinta on laskettava euroon litralta. Sähköauto on voitava ladata joka niemessä ja notkelmassa. Nuoret oppivat omatoimisiksi, kun ajokortin saa rippikoulussa.

Nopeusrajoitukset ovat tarpeettomia, joten kaikki pois vaan. Katuvalot joutaa sammuttaa ja lopettaa katujen auraus ainakin kaupungeissa. Ne kulkevat, jotka pääsevät. Tosin talvella ei ole pakko liikkua omasta kodista minnekään.

Kaikki maksaa, myös uudistaminen. Mutta kuten pääministeri totesi edellisten vaalien jälkeen, niin rahaa on, ja ainahan sitä voi painaa lisää.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi