play

Kolumni: Mitä kauppahallista ei saa, sitä ei tarvita tai sitten se tilataan

Jouko Kempas

Sushi alkaa tympiä, eikä burritokaan pure. Tortilla maistuu pahvilta, tacot käsiin murenevalta styroksilta.

Nyt pitää saada kunnon ruokaa, siis kauppahalliin. Lihaa tai kalaa, ihan sama, vai sekä että – kalaa ja kukkoa.

Kalapuoteja on kaksi, joten on mistä valita. Tuoretta kalaa läheltä ja paikallisilta kalastajilta. Muikkua, kuhaa, haukea ja ahventa. Kalat saa kokonaisina tai valmiiksi siivottuna. Savukalaa, mätiä ja muitakin herkkuja löytyy myös.

Hyvästi pakastesilakka ja muoviin pakattu viipaloitu kassikasvatettu ja hormonisoitu lohi.

Jospa sittenkin ottaisi lihaa. Ylämaankarjaa, kyyttönautaa, luomulihaa, hevosta vai karitsaa. Sylki herahtaa kielelle, kun kauppa mainostaa kielellään, että on oikeasti "hyvvee ja lihhoo". Muuta toista kuin kaasutettu ja kelmutettu liha.

Maalaisruisleipää pitää saada mukaan, vain paikallisista ruisjauhoista tehtyä. Löytyy. Vai ottaisiko maailmankuulua muikkukukkoa? Erikoiskukkojakin luvataan. Vieläköhän saa ripakukkoa?

Nyt pitää huilata hallikahvilassa. Tarjolla on yli 50 erilaista kahvileipää. Kaikki leivotaan käsin voita, maitoa ja maalaiskananmunia säästämättä.

Syöpä lihaa tai kalaa, niin jälkkäriä pitää olla. Vaikka juustoja Hollannista, Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta. Juuston kylkeen kenties hilloja, hyytelöitä tai paikallisia herkkuja. Päälle vielä reilun kaupan kahvia tai teetä jostakin kaukaa maailman laidalta.

Herkkuja pitää saada, mutta ei joka päivä. Käsintehtyä suklaata ja nekkuja. Olipa suu sokerista tai tuohesta, niin marjajalosteet ovat terveellisiä.

Jos paikallinen makumaailma kyllästyttää, voi maistella Espanjan herkkuja. Tuoreita tapaksia ja tarkkaan valittuja viinejä.

Mitä ei ole, sitä ei tarvita. Onneksi hallissa on kauppa, joka lupaa tilata asiakkaalle tuotteen, jos sitä ei ole nyt saatavilla. Että sellaista palvelua.

Totta kai hallista saa myös käsitöitä, matkamuistoja, lapasia ja villasukkia. Löytyy naistenvaatteita, kukkia ja kirjojakin. Paikallisia, ei yleismaailmallista tingeltangelia.

Tämä tarina ei ollut mielikuvitusta, vaan tarjontaa Kuopion kauppahallissa, sieltä maailmannavalta. Joensuulla on tekemistä yltää lähellekään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi