play

Pääkirjoitus: Harva luottaa palvelujen paranevan maakunnissa

Karjalainen

Maakuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut. Samalla on käynnistynyt pohjoiskarjalaisten haaste savolaisille ja muillekin maakunnille. Maakunnat on haastettu kilvoittelemaan, missä äänestetään kaikkein aktiivisimmin.

Maakuntavaaleissa on kyse kaikille tärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista tulevina vuosina.

Vain joka kymmenes äänestäjistä uskoo, että sote-palvelujen saatavuus ja laatu paranevat, kunhan uudet sote-maakunnat aloittavat. Tämä ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta kyselytutkimuksesta. Suomalaiset ovat eniten huolissaan tulevaisuuden terveyspalveluista.

Vaakalaudalla on nykyisen terveysasemaverkon säilyminen ja yleensä palvelut tiukassa valtion rahoitusraamissa. Lisää rahaa ja henkilöitä tarvitaan toteuttamaan seitsemän päivän hoitoon pääsyn takuuta, johon hallitus on sitoutunut. Kuitenkin hallituksen sisälläkin puolueilla on eri näkemyksiä lisärahan tarpeesta ja hoitotakuun realistisuudesta (Karjalainen, 12.11.).

Niukka enemmistö (51 prosenttia) suomalaisista on sitä mieltä, että sote-palvelujen toimivuus on tärkeämpää kuin niiden läheisyys, ilmenee Uutissuomalaisen kyselytutkimuksesta (Karjalainen, 6.1.).

Kyselyn perusteella kaupungeissa asuville sote-palvelupisteen sijainti ei ole niin tärkeä kuin toimivat hoitoketjut ja se, saako lääkärille tarvittaessa aikoja. Maaseudulla pitkä matka palveluihin on suurempi todellinen ongelma.

Ehdokkailta ja äänestäjiltä unohtuu helposti, että vaaleissa valitaan päättäjät ratkomaan koko maakunnan asioita eikä vain puolustamaan oman kotikunnan etuja.

Pohjois-Karjalassakin ehdokkaina on suuri joukko lääkäreitä ja muita sote-alan ammattilaisia. Selkeästi asiakas-näkökulmaa edustavia ehdokkaita on vähemmän. Heitäkin tarvitaan tekemään viisaita tulevaisuuspäätöksiä.

Kuntaliiton mukaan joka kolmas vaalien ehdokas on kunnanvaltuutettu. Koko maassa ehdolla on 111 kansanedustajaa. Kaikista Suomen kunnista on vähintään yksi ehdokas.

Kunta-alan työntekijöiden lisäksi ehdokkaina on paljon yrittäjiä. Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan yrittäjäehdokkaita eri puolueiden listoilla on kaikkiaan lähes 1 600. Yrittäjät pyrkivät aktiivisesti vaikuttamaan ja kasvattamaan yritystoimintaa sote-alalla. Sote-yrityksiä on nyt noin 18 200 ja yksityisellä sektorilla 88 000 työntekijää.

Yrittäjien aktiivisuudesta kertoo sekin, että kyselyn perusteella peräti 75 prosenttia yrittäjistä aikoo äänestää maakuntavaaleissa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi