play

Kolumni: Pääministeri Sanna Marin, hallitus, eduskunta ja EU: Sulkekaa Venäjän kaasu- ja öljyhanat - Me kyllä kestämme sen, kuten ovat edesmenneet sukupolvetkin kestäneet

Jyrki Utriainen

Olen kirjoittanut veden, sähkön ja bensan hinnasta useaan otteeseen ja kriittisesti. Miksi? Koska niistä on ollut monta syytä kirjoittaa kriittisesti. Normaalioloissa.

Energian ja vedenkin hinta kirpaisevat normikuluttajaa etenkin täällä varjoisilla ja raukoilla rajoilla, missä oma auto on välttämättömyys, aurinkoenergiaa voi hyödyntää niukasti ja talot lämpiävätkin ostosähköllä tai -öljyllä.

Nyt eivät ympärillämme ole normaaliolot.

Venäjälle on lyötävä lisää pakotteita, vaikka se sitten suomalaista kuluttajaa kurittaisikin. Jos energian hinta on korkealla pakotteiden takia, en valita, en kritisoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Katselin tässä aamukahvilla jälleen yhtä somevideota, jonka oli jakanut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Siinä nuori nainen ajaa tankille, kaunis pianomusiikki soi taustalla, aurinko paistaa. Kuvaan tulee teksti: Et maksa Venäjän kaasusta ja öljystä euroissa tai ruplissa.

Video jatkuu. Ohjukset sinkoutuvat ukrainalaisiin siviilikohteisiin, tankit jylisevät. Välillä näytetään, kun nainen jatkaa tankkaamista ja juo take away -kahviaan.

Seuraava kuvateksti: Maksat (öljystä, kaasusta) kaltaistesi eurooppalaisten hengellä. Sitten kuvia hymyilevistä tankkaajista, kuolleista ukrainalaisista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Edelleen kuvatekstiä: Vain neljä Euroopan maata, Puola, Latvia, Liettua ja Viro ovat rohkeasti lopettaneet rahoittamasta kansanmurhaa.

Onko Euroopalla tarpeeksi kanttia lopettaa Ukrainan kansanmurha?

Onko Euroopalla kanttia lopettaa Ukrainan kansanmurha?

Ei, en valita enkä kirjoita sellaisesta, mikä on Venäjän pakkoteiden takia välttämätöntä. Maksan mukisematta siitä, että tämä hullu sota ja ukrainalaisten kärsimys loppuu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei, en valita. Yritän muistaa, mitä isovanhemmat ovat kokeneet, mistä vanhemmat ovat ponnistaneet.

On tässä tilanteessa omalla vastuullani sopeuttaa talouteni ja miettiä, mikä on oikeasti tärkeätä ja mikä ei.

Mieleen tulee äitivainaan tarina hänen lapsuusvuosiltaan.

Toikan perhe oli evakkomatkan jälkeen asettunut Lehmon Kylmäojalle. Ukki työskenteli ratavartijana, laittoi aamulla resiinan raiteille ja lähti matkaan.

Tämä ratavartijan mökki nököttää edelleenkin Lehmossa siinä Vanhan Nurmeksentien ja Kylmäojantien risteyksessä.

Mummoni hoiti kotia ja kävi auttelemassa aika ajoin Hukkasen kaupalla. Kotona oli tuolloin vielä viisi lasta. Toimeentulo oli niukkaa.

Erään kerran äiti oli tulla töytäissyt keittiöön, missä yllätti mummon, joka oli juuri jatkanut lasikannussa olevaa maitoa vedellä. Jatkanut sitä siksi, että se riittäisi ruokapöydässä.

Äiti ja tytär katsoivat siinä toisiaan, eivät puhuneet mitään, eikä asiaan palattu.

En valita, en kritisoi. Yritän tehdä enemmän.

Samaa vaadin suomalaisilta ja eurooppalaisilta poliitikoiltamme.

Pääministeri Sanna Marin (sd.), hallitus, eduskunta ja EU: katkaiskaa kaasun ja öljyn osto Venäjältä! Lopettakaa Venäjän sotakoneiston rahoittaminen! Italia näyttää tässä jo esimerkkiä (kauppalehti.fi, 12.4.).

Me kyllä kestämme sen, kuten ovat edesmenneet sukupolvetkin kestäneet.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi