play

Kolumni: Paljon onnea Pohjois-Karjalalle ja meille pohjoiskarjalaisille!

Pasi Koivumaa

Me Karjalaisessa onnittelemme tänä vuonna 300 vuotta täyttävää Pohjois-Karjalaa tällä viikolla kaikilla alustoillamme julkistettavalla runsaalla sisällöllä, jossa avaamme pohjoiskarjalaisuutta niin meille itsellemme kuin muillekin.

Suuri osa tästä juhlavuoden teemasisällöstä, kuten myös tämä kolumni, julkaistaan painetun Karjalaisen keskiviikkoisessa suuressa maakuntanumerossa, joka jaetaan taajamapeittona joka postilaatikkoon ja -luukkuun Postin varhaisjakelualueilla.

Yhdessä hyvä tulee. Tämä on kantava teemamme tämänvuotisen maakuntanumeron sisällössä, ja tämän vahvan pohjoiskarjalaisen yhteisöllisyyden varaan myös maakuntapäivää koordinoiva maakuntaliittomme on vuosittaiset maakuntapäivän teemat ideoinut, tänä vuonna erityisesti yksinäisyyden vähentämisen ja suvaitsevaisuuden.

Pohjoiskarjalaisuus on enemmän mielentila kuin heimo.
Pasi Koivumaa
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maakuntapäivämme varsinainen juhlapäivä on tuleva lauantai, mutta maakunnan 300-vuotisuutta on juhlistettu koko tämä vuosi. Juhlatapahtumia on erityisen runsaasti koko elokuun ajan ja huipentuen tähän viikkoon.

Itselleni pohjoiskarjalaisuus on aina näyttäytynyt erityisenä pohjoiskarjalaisena kansanluonteena, joka on avoin ja välitön. Se on silti enemmän mielentila kuin heimo tai muu alkuperä, ja ilman muuta maahanmuuttajakin voi olla pohjoiskarjalainen.

Pohjoiskarjalaisuus on rentoa mutta samalla valpasta läsnäoloa, iloisuutta ja mutkattomuutta. Se on joskus rosoistakin juurevuutta, eikä ollenkaan teennäistä tärkeilyä.

Yhdellä sanalla pohjoiskarjalaisuus on aitoutta. Se ei tarkoita lapsellisuutta ja yksinkertaisuutta vaan toista osapuolta kunnioittavaa avoimuutta. On nimenomaan yksi suurimmista arvostuksen osoituksista toista ihmistä kohtaan se, että osoittaa puheissaan ja teoissaan olevansa tälle avoin ja rehellinen. Se on myös merkki tasapainosta itsensä kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjala ansaitsee oman päivänsä ja juhlintansa, ja on hienoa, että maakuntaliitto ja muut täkäläiset tahot tälle asialle lämpenivät, kun kuusi vuotta sitten tällä palstalla asiaa Karjalaisessa ehdotimme ja saimme sille heti runsaasti kannatusta.

Muualta aikanaan tänne tulleena olen viehättynyt tästä pohjoiskarjalaisuudesta niin, että olen joskus itsekseni ajattelut, etten edes voisi olla minkään muun maakuntalehden päätoimittaja kuin juuri Karjalaisen. En tarkoita, että kokisin itse olevani mallipohjoiskarjalainen sen parhaissa piirteissään, mutta koen pohjoiskarjalaisuuden tehneen itselleni pelkästään hyvää ja olen siihen yhtä syvästi kiintynyt kuin juuriini.

Te lukijammehan osallistuitte myös syntymäpäivän valintaan neuvoa-antavalla äänestyksellä, ja Pohjois-Karjalan synnyksi määriteltiin 30. elokuuta 1721, jolloin solmittiin Uudenkaupungin rauha ja määriteltiin tämä nykyinen maakunta sillä tavoin, että siitä sen voidaan katsoa saaneen alkunsa.

Siispä: paljon onnea, Pohjois-Karjala ja me kaikki pohjoiskarjalaiset!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi