play

Kolumni: Liikuttavaa maakuntapäivää kaikille

Markus Hirvonen

Paikkakunnan sanomissa takasivulla luki

että Pörsänmäen palloseuran keskustuki

oli yllättäen jiänänny sontakuorman alle

ja uutta pelimiestä etsittiin tilalle

Jaakko Tepon Jalkapallo-ottelu kuultiin vähän aikaa sitten Karelia-salissa sinfoniaorkesterille sovitettuna ja Antti Heikkisen laulamana. Konsertti oli osa Pohjois-Karjalan maakuntapäivän viettoa ja Jalkapallo-ottelu kävi vallan hyvin myös varsinaisen maakuntapäivän teeman, Lähde liikkeelle – huvia ja hyvinvointia liikunnasta, tunnuskappaleena.

Halusimme maakuntaliittona nostaa tänä vuonna esille kansanterveydelle tärkeän asian eli liikunnan merkityksen. Ensinnäkin meistä jokainen tarvitsee liikettä niveliin pysyäkseen pirteänä, terveenä ja toimintakykyisenä. Toinen näkökulma on raakaa taloutta: vähäisen liikunnan ja liiallisen paikallaanolon kustannukset yhteiskunnalle ovat laskentatavasta riippuen 3–4 miljardia euroa joka vuosi. Pohjois-Karjalan hintalapuksi on arvioitu 100 miljoonan euroa. Se on täysin turha lisärasite.

Myös lasten liikkumattomuudesta ja huonosta fyysisestä kunnosta on julkaistu tutkimuksia, ja erityisen huolestuttava tilanne on harvaan asutuilla alueilla, kuten meillä Pohjois-Karjalassa. Kyse on paitsi lastemme terveydestä, myös elämänlaadusta ja mielen hyvinvoinnista.

Maakunnan toimijat ovat tilanteesta niin huolissaan, että uuden Pohjois-Karjala-projektin käynnistämisestäkin on keskusteltu.

Mikä neuvoksi, kun kyse on ihmisten henkilökohtaisista valinnoista. Kannustamallahan sitä tänä päivänä asioita vauhditetaan eikä käskyttämällä. Myös maakuntapäivän liikuntatapahtumat ovat ensisijaisesti matalan kynnyksen esittelyä erilaisista liikuntalajeista ja -paikoista sekä yleisesti hyvinvoinnista. Toivottavasti niihin osallistuvat myös ne, jotka eivät ole ennestään aktiivisia kuntoilijoita.

Liikkumattomuuden syypäiksi on monessa yhteydessä nostettu somea, kiireistä elämänrytmiä ja mieleisten lajien puutetta. Vai ovatko ne vain tekosyitä? Jokainen saa viimeistään koulussa riittävän ymmärryksen terveellisistä elämäntavoista – kaikki tietävät, että arkiliikunnalla pääsee jo pitkälle. Itsestään voi pitää huolta lähes nollabudjetilla.

Myös liikuntamahdollisuuksia on tarjolla huomattavan paljon enemmän kuin ennen, ja suorituspaikat ovat aivan huikeaa luokkaa kaikkialla maakunnassa. Toki aiemmin Pohjois-Karjalan pienemmistäkin pitäjistä sai koottua harrastejoukkueen vaikkapa johonkin palloilulajiin, nykyisellä syntyvyydellä se ei ole enää niin helppoa.

Ratkaisuja liikkuvamman elämäntavan lisäämiseksi työstetään varmasti niin alueellisella kuin valtakunnallisella tasolla. Isompia uutisia odotellessa lähdetään liikkeelle yhtä ennakkoluulottomasti kuin muuan Ryynäsen Topi, joka kiinnitettiin Pörsänmäen joukkueeseen.

Pari viikkoo Topi kerkes harjoitella ainoastaan

kun ensimmäinen ottelu oli hällä Haukilahtee vastaan

Topi kentälle juoksi kuin vuoristovuohi

ja puujalan pinnasta irtosi tuohi

Kolumnin kirjoittaja on Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi