play

Pääkirjoitus: Syöpäseulonnan osallistumisprosentti nousee, kun kutsutuille lähetetään valmiit vastaanottoajat

Karjalainen

Kohdunkaulan syöpä on lisääntynyt viime vuosina erityisesti ruuhkavuosiaan elävillä 30–40-vuotiailla naisilla (Karjalainen, 26.4.).

Tuoreimmat valtakunnalliset syöpätilastot ovat vuodelta 2021, jolloin kohdunkaulan syöpään sairastui Suomessa 212 naista. Heistä 75 oli 30–39-vuotiaita. Vuonna 2010 tällä ikäryhmällä todettiin syöpiä vain 25.

Kohdunkaulan syöpään kuolee Suomessa noin 50 naista vuodessa. Seulonnan myötä syöpä on kuitenkin harvinaistunut: vuosittain todetut uudet kohdunkaulan syövät ja niiden aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet viidennekseen 1960-luvun tasosta.

Kohdunkaulan syövän esiasteita löydetään ja hoidetaan kuitenkin aiempaa enemmän. Vuonna 2022 esiastemuutoksiin annettiin Pohjois-Karjalassa noin 40 hoitoa mutta viime vuonna jo yli 80.

Osallistuminen seulontoihin on paras tapa vaikuttaa itse siihen, ettei tulevaisuudessa sairastu kohdunkaulan syöpään. Seulonnan ansiosta vältetään Suomessa vuosittain yli 250 kohdunkaulan syövän aiheuttamaa kuolemaa.

Pohjois-Karjalassa kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistuminen on romahtanut hälyttävästi parin viime vuoden aikana.

Vuonna 2021 seulontoihin osallistui 78 prosenttia kutsutuista, seuraavana vuonna 65 prosenttia ja viime vuonna enää 63 prosenttia kutsutuista.

Kohdunkaulan syövän seulonnan osallistumisprosentti putosi vuodessa 13 prosenttiyksikköä ja kahdessa vuodessa 15 prosenttiyksikköä sen jälkeen kun alueella luovuttiin valmiiden seulonta-aikojen lähettämisestä ja siirryttiin itse varattaviin aikoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syy-yhteys on maallikkojärjellä selvä ilman tutkimustakin. Itse tehtävälle ajanvaraukselle käy helposti samoin kuin hammaslääkärin ajanvaraukselle: jostain syystä ei-niin-mukavaksi koetun toimenpiteen varaamiselle löytyy aina nykyhetkeä parempi ajankohta, ja ajan kuluessa asia helposti unohtuu.

Helpoin ja toimivin tapa nostaa kohdunkaulan syövän seulonnan osallistumisprosenttia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella on palauttaa kutsuttaville valmiit seulonta-ajat.

Vastuu omasta terveydestä huolehtimisesta ja syöpäseulontoihin osallistumisesta on viime kädessä kuitenkin aina kutsutuilla itsellään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi