play

Pääkirjoitus: Käännytyslain rajaukset tekevät siitä kelvollisen

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) toivoo, että esitys niin sanotusta käännytyslaista ehditään käsitellä eduskunnassa ennen kesätaukoa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) toivoo, että esitys niin sanotusta käännytyslaista ehditään käsitellä eduskunnassa ennen kesätaukoa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Karjalainen

Hallitus sai tiistaina annettua eduskunnalle pitkään valmistelemansa esityksen niin sanotusta käännytyslaista. Lailla halutaan tarvittaessa estää maahanpääsy Suomeen välittömästi, ilman tapauskohtaista harkintaa, jos se tapahtuu väkivaltaisesti tai väkijoukon suuruutta muuten hyödyntäen.

Lain erityisenä tarkoituksena on estää Venäjän valtion sallima ja jopa edistämä välineellistetty maahanmuutto. Lähtökohtana olisi, että kaikki maahanpyrkijät käännytettäisiin mutta poikkeustapauksissa turvapaikkahakemus voitaisiin myös ottaa vastaan.

Lain käyttöönotto olisi mahdollista vain erityisen poikkeuksellisista ja pakottavista syistä. Kyseessä pitäisi olla vakava uhka Suomen täysivaltaisuudelle tai kansalliselle turvallisuudelle.

Päätös lain soveltamisesta voitaisiin tehdä vain rajatulle osalle rajaa ja enintään kuukaudeksi kerrallaan. Hallitus arvioisi aina presidentin kanssa yhteistyössä, täyttyvätkö kriteerit lain soveltamiselle.

Kynnyksen lain käyttöönotolle pitääkin olla korkea.

On hyvä, että lakiesityksen valmistelussa on otettu huomioon oikeuskanslerin huomautukset ja rajattu lain soveltaminen sekä alueellisesti että ajallisesti, joskin myös ennakoivasti.

Kynnyksen sen käyttöönotolle pitääkin olla korkea, koska se on joka tapauksessa tietyiltä osin ristiriidassa niin Suomen perustuslain kuin kansainvälisten sopimustenkin kanssa.

Kun toisaalta näissä kummassakaan ei varauduta jo koetunkin kaltaiseen välineellistettyyn maahantuloon yhtenä Venäjän vihamielisenä hybridisodankäynnin muotona, on tämä ristiriita hyväksyttävissä.

Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa esiintynyt apulaispäällikkö Markku Hassinen Rajavartiolaitoksesta toteaa poikkeuslaille olevan ehdoton tarve. Hänen mukaansa Luoteis-Venäjällä on suuri lukumäärä kolmansista maista tulleita ihmisiä, joita voi tulla alueelle lisää nopeasti, vain muutamassa vuorokaudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Toivottavasti eduskunta lakiesityksen hyväksyy.

Toivottavasti eduskunta lakiesityksen hyväksyy. Poikkeuslakina sen pitää saada viiden kuudesosan tuki, mikä käytännössä tarkoittaa hallitusrintaman lisäksi suurimpien oppositiopuolueiden SDP:n ja keskustan laajaa tukea, kun vasemmistoliitto kokonaisuudessaan ja vihreät suurelta osin on sitä vastustamassa.

Venäjän täysimääräinen sota pakottaa ja jopa velvoittaa oikeusvaltiotakin toimimaan tällä tavoin. On kuitenkin syytä uskoa vakuutteluja siitä, että tämä laki laaditaan estämään ilmiötä niin, että sitä ei tarvitse edes soveltaa käytäntöön.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi